Как липсата на сексуален живот се отразява на здравето на жените?

11445
Как липсата на сексуален живот се отразява на здравето на жените?
Снимка: Istock/Guliver

Ползите от секса са ни добре известни. Несъмнено той е изключително важен елемент в изграждането на връзката, но – което е също толкова важно – има положителен ефект върху здравето ни. Но какво се случва с тялото на жената, когато тя спре да прави секс? Това може да засегне много области от живота и влошаването на настроението може да се усети не веднага, а след няколко дни.

Отдавна се говори за ползите от секса за здравето. Може да намали стреса, да укрепи имунитета и да допринесе за загубата на ненужни килограми. Но какво се случва с тялото ни, когато се откажем от половия акт по различни причини? Оказва се, че можете да усетите физическите и психологическите ефекти в момента, в който спрете да правите секс.

Повишаване на чувствителността към инфекции

При редовни, чести полови актове епителът във влагалището се отлепва. По време на регенерацията обаче стените му се удебеляват и по този начин - лигавицата има по-добра хидратация. При продължително сексуално въздържание лигавицата изсъхва, което я прави много по-уязвима на дразнене и инфекции на пикочно-половата система при следващ полов акт. Ако искаме да направим вагиналната лигавица по-овлажнена, си струва да посегнем към вагинални овлажняващи таблетки.

Самота и принуда: какво тласка жените към случаен секс

Сърдечно-съдови заболявания

Разбира се, отказът от секс не е синоним на значително повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, но половият акт допринася за намаляване на този риск. Научните изследвания показват, че дори два полови акта седмично намаляват риска от сърдечен удар с цели 45%.

Понижаване на нивото на либидото

За съжаление тук има порочен кръг. Въпреки че желанието за секс може да бъде изненадващо високо в началото на липсата на полов акт, с течение на времето, колкото по-малко секс, толкова по-малко става желанието за него. След известно време тялото на жената свиква със сексуално въздържание и в крайна сметка половото сношение се забравя. В периода на сексуално въздържание нивото на либидото намалява, възникват проблеми с възбудата и проблеми с достигането на оргазъм при полов акт.

Признаци, че сме пристрастени към секса

По-високи нива на стрес

Отдавна е известно, че редовният секс помага за намаляване на нивата на стрес. Това е така, защото когато правим секс или когато достигнем оргазъм, мозъкът ни освобождава химикалите за добро настроение окситоцин и серотонин. Следователно внезапният отказ от секс може да увеличи нивата на стрес, тъй като тялото ви няма да произвежда тези химикали в мозъка ви в постоянни количества, което може да повлияе на психическото ви благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com