Как наистина работят черните дупки?

1409
Как наистина работят черните дупки?
Снимка: SkieTheAce / Pixabay

Научната фантастика често разчита на концепцията за черните дупки като сюжетно устройство, рисувайки ги като портали към други вселени или като превозни средства за пътуване във времето. Но какво се случва, когато премахнем измислицата от това? Какво наистина се случва вътре в тези ужасяващи далечни същества?

Накратко, черните дупки са масивни гравитационни ями, които огъват пространство-времето поради своите невероятно плътни центрове или сингулярности. Когато една звезда умира, тя бързо се срутва навътре. Докато колабира, звездата експлодира в свръхнова - катастрофално изхвърляне на външния й материал. Умиращата звезда продължава да колабира, докато не се превърне в сингулярност - нещо, състоящо се от нулев обем и безкрайна плътност. Именно това привидно невъзможно противоречие е причината за образуването на черна дупка.

Изключителната плътност на новата сингулярност привлича всичко към себе си, включително пространство-времето. Пространство-време, в много основен смисъл, е обединението на пространството и времето като един четириизмерен континуум. И така, какво се случва, ако го огънете?

Ще попадне ли някога Земята в черна дупка?

Е, ако се натъкнете на черна дупка отблизо, времето определено ще се движи много по-различно от начина, по който се движи тук на Земята. Ако си представите пространство-времето като окачена плоска равнина на Silly Putty, тогава създаването на сингулярност би било като да поставите мрамор в центъра. Мраморът би огънал равнината драматично надолу, което би удължило всяко взаимодействие с равнината към мрамора. Същото се случва и с черните дупки, въпреки че изкривяването, което бихте изпитали, би било малко по-сериозно от всичко, което Silly Putty може да генерира.

На ръба на черна дупка или хоризонта на събитията времето започва да се забавя астрономически. Колкото по-навътре в черна дупка се осмелявате, толкова по-изкривено става времето. Някои теории дори предполагат, че ако можете да оцелеете при първоначалното навлизане в черна дупка, вътрешността ще произведе образи на бъдещето и миналото наведнъж - идея, съвместима с теорията за мултивселената на Вселената. Въпреки че това е интересна концепция - и без съмнение произходът на много фаворити на научната фантастика - поради недостъпността на черните дупки, няма известен начин да се тества. Това, което е общоприето обаче, е, че поради изкривяването на пространствено-времевия континуум от черна дупка, времето в основата на нейния хоризонт на събитията тече много по-бавно от времето на Земята.

Къде изчезна най-близката до Земята черна дупка?

Черните дупки са трудни за намиране, но ако не само откриете такава, но и влезете в нея, ще откриете, че е фатална. Интензивната гравитационна сила от сингулярността се дърпа с различни скорости, в зависимост от местоположението спрямо центъра, което може да доведе до ефект на „спагетиране“ върху всеки обект, който е достатъчно нещастен, за да бъде уловен вътре. Точно както подсказва думата, спагетирането удължава въпросния обект, така че да прилича на спагети.

Може никога да не успеем да докажем какво точно се случва в черните дупки, въпреки че много учени правят връзка между сингулярностите и теорията за големия взрив, която предполага, че нашата вселена е избухнала в съществуването си от нещо, което би могло да бъде сингулярност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com