Как най-бързо се размразява старо месо от фризера?

16525
Как най-бързо се размразява старо месо от фризера?
Снимка: iStock

Най-подходящият процес за размразяване на месо е бавният. За да решат този проблем, повечето хора се обръщат към функцията за размразяване на микровълновата печка - но това определено не е най-доброто решение.

Размразеното в микровълновата печка месо губи голяма част от протеиновите си свойства. Освен това често външните краища на парчето се размразяват, а вътрешната част остава замръзнала. Но ето 3 начина за бързо размразяване на месо.

Няма нужда да потапяте месото просто в съд с вода! Така ще промените вкуса и хранителната му стойност. По-добре използвайте подкиселена вода.

Кой е най-бързият начин за размразяване на месото?

1. Вода с оцет

Оцетът леко затопля белтъчините, поради което е подходящ за бързо размразяване на месо. Важно е обаче да следвате инструкциите правилно, тъй като при контакт с месото сместа може да го направи по-твърда.

В купа налейте вода, колкото да покрие месото до 2 сантиметра над него. Добавете 1 супена лъжица оцет на всеки литър вода. Поставете плътно опакованото замразено месо в тази смес за 20 до 30 минути - и готово!

Но, понеже някои плъзват погледа си мимоходом по този съвет, нека повторим за по-ясно: потопеното във водно-оцетния разтвор месо трябва да бъде плътно опаковано – в найлонов плик, алуминиево фолио или друг водоустойчив материал.

2. Топла вода

Друг, още по-разпространен метод за бързо размразяване на месото е поставянето му в леко топла вода. Обърнете внимание на температурата - ако водата е твърде гореща, месото ще промени вкуса си.

Налейте вода в тенджера и оставете да се загрее на котлон. Когато на дъното започнат да се появяват първите мехурчета, изключете котлона. Прелейте водата от тенджерата в друг съд – за да престане затоплянето й. Сложете плътно опакованото месо във водата за 20 минути.

Ако искате да размразите месото за 10 минути, направете ето това (ВИДЕО)

3. Натиск

Този процес загрява равномерно месото, оказвайки натиск върху външния слой, който ще повлияе на ледените кристали, в допълнение към поддържането на по-голяма контактна площ с метала – отличен проводник на топлина.

Поставете замразеното месо в метална тава. Вземете тиган, по-голям от парчето месо и налейте в него вода, за да увеличите тежестта му. Поставете тигана върху месото за 5 минути, ако е сравнително тънка пържола, или за 20 минути, ако е по-дебело парче.

Но как бързо да размразите месо, ако е замразено, след като вече е било сготвено?

Изглежда някак прекалено очевидно да поставите сготвеното месо в съд на котлона - но не е толкова просто. Ако месото се размрази неправилно, може да стане сухо и дори твърдо.

Размразяване на фризер 10 пъти по-бързо, ето как го правят техниците

Какво НЕ трябва да правите:

- не заливайте веднага с прекалено много вода месото – така ще получите повече бульон и то ще загуби вкуса си;

- не правете и обратното: не слагайте месото в съд без вода – това може да доведе до изгарянето му, преди да се е размразило напълно.

Оптималният вариант е постепенно да добавяте вода в захлупения съд с месото, който да е поставен на слаб котлон. Ако са пържоли или друго месо без бульон, можете да използвате уред за готвене на пара, за да загреете парчетата, като запазите месото сочно и вкусно.

Как предварително да размразите месото?

Ако ви е нужно предварително размразено месо, постъпвате по следния начин. Изваждате го от фризера в деня преди да го използвате и го поставяте в хладилника. Съхранявайте го опаковано в съд - така в случай, че пластмасовата опаковка е повредена и от нея изтече течност, няма да се разлее из хладилника. Слагате съда с месото в най-долната част на хладилника. Изваждате на следващия ден и готвите!

По този начин се предотвратява разпространението на вредни за здравето микроби - като се запазват не само качеството и хранителната стойност, но най-вече вкусът и текстурата на месото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Основни модни тенденции за лято 2024: Какво да облечем, за да изглеждаме стилно?

Не разрушавайте енергията на дома си: Какви неща не трябва да държите у дома?

10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг

5 ефективни метода, за да се отървете от тревата по градинските пътеки

8 лайфхака за микровълнова печка, които ще улеснят живота ви

Топ 4 на най-големите манастири в България

Какви са недостатъците да спите в едно легло с партньора си?

5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци

Балконът ви ще е истински рай с най-модерните цветя за 2024 година

5 грешки, които се допускат при нова връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com