Как оцеляват мравките през зимата?

5228
Как оцеляват мравките през зимата?
Снимка: Alexas_Fotos / Pixabay

Зимата е сезон, през който повечето животни са в покой и не толкова активни. Чудили ли сте се как оцеляват мравките през зимата.

Тези малки насекоми имат различни стратегии за оцеляване през зимата, които зависят от вида им и климатичните условия в техния регион. Ето някои общи методи, използвани от мравките за оцеляване.

* хибернация
Някои видове мравки преминават през зимата чрез хибернация, което означава, че органите им продължават да функционират, но много по-забавено, в “икономичен режим”. Има и такива, които продължават да работят, но с намалена активност. През този период те намаляват своя метаболизъм и стоят в пасивно състояние. Това им помага да намалят нуждата от храна и вода и да преживеят студените месеци.

Смесете тези две съставки от кухнята и ще забравите за мравките

* подземни гнезда
Често мравките оцеляват в подземни гнезда, където температурата е по-стабилна отколкото на повърхността. Те могат да се стоплят, като се събират в гнездата си и използват топлината, генерирана от телата им и от ларвите. Преди да дойде зимата, мравките могат да съхраняват храна в гнездата си, които използват през зимата.

Мравките

Мравките са семейство еусоциални насекоми, които заедно с осите и пчелите, образуват разред Ципокрили. Те са сред насекомите с най-дълга история на Земята. В света има около 14 000 вида мравки, а в България се срещат 163 от тях. Почти няма места на планетата, където няма мравки. Такива са Гренландия, Антарктида, Исландия и някои изолирани острови в Тихия океан.
Макар и толкова дребни, мравките са удивителни създания и наблюдението ми е интересно не само за специалисти, но и за хора с интерес към природния свят. Еволюционното им развитие е дълго и показва как се оцелява през хилядолетията. 

Тези малки насекоми са на Земята от преди 140 милиона години. Били са спътници на динозаврите, но оцеляват, след като динозаврите изчезват. Този факт доказва, че са забележително устойчив вид. Преживели са и ледената епоха.

Социален живот на мравките

За мравките е характерна строга организация. Мравките са подвижни и лесно се адаптират към всякакви условия на живот. Те имат строга йерархична система с добре организирани групи, които се наричат мравуняк. Мравунякът може да е създаден от разнообразни материали, които те събират от различни места. В един мравуняк може да има милиони мравки. 

Мравуняк

Създаването на нов мравуняк става един или два пъти на година. Тогава много крилати мравки, готови за размножаване, излитат от старото гнездо, събрани в ята. Сношението е след кратък полет и всяка оплодена женска търси място за гнездо. Повечето мравки умират, а малка част оцеляват. Първото гнездо представлява малка яма, където женската снася яйца. Тя става царица и ролята й е да снася яйца.

Мравките-работнички са женски и са начело на йерархичната стълбичка. Мравките, които виждаме да се движат около мравуняка, са женски. Те се грижат за царицата и малките и за чистотата. Обикновено те нямат поколение. Когато мравунякът стане много голям, царицата снася яйца с мравки, които могат да се възпроизвеждат и да основат нов мравуняк.

Генетично не е определено коя мравка да стане царица. Това зависи основно от храната. Мравките, които ядат храна с повече протеини, могат да станат царици, а тези, които ядат по-малко стават работници.

Ако имате мравки вкъщи - ето какво гласи поверието!

Мъжките мравки се наричат търтеи. След чифтосване те умират бързо. Тяхната семенна течност оцелява години и така се осъществява размножаването. Царицата използва тази семенна течност при чифтосването, с което опложда яйцата. Всяка женска царица се чифтосва само веднъж в живота си.

Друга група мравки са войниците, които имат големи глави и мандибули и веднага се разпознават. Тяхната задача е да пазят мравуняка от нападатели, както и да участват в нападения над други групи с цел да им отнемат храната. Те чупят семената, за да могат другите мравки да я погълнат.

Любопитни факти за мравките

* Мравките са много силни насекоми. Могат да носят товар, който надвишава собственото им тегло от 10 до 50 пъти.
* Нямат бели дробове. Вдишват кислород чрез серия от дупки, разположени странично по тялото им.
* Нямат и уши. Чуват чрез орган, разположен под коляното.
* Има мравки, които са несексуални. Те се размножават чрез клониране.
* Мравките имат два стомаха. Единият е за храна за консумация, а в другия държат храна, която споделят с други мравки.
* Някои видове мравки могат да плуват. Могат да задържат дъха си под водата, а също да изграждат спасителни салове, с които да се измъкнат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com