Как правилно да замразите плодове за зимата

7390
Как правилно да замразите плодове за зимата
Снимка: iStock

Всеки си приготвя зимнина, за да не се налага да търси важни продукти в магазините и да плаща висока цена за нещо, което лесно може сам да приготви и да съхрани за зимата. Не само зеленчуци се консервират. Плодовете също могат да запазят перфектната си форма за зимата.

Плодовете, които са в изобилие през лятото, особено много се търсят през зимата. Вече може да се приготви голяма реколта. Важно е обаче да се спазват редица правила, така че плодовете да не загубят както свойствата си, така и привлекателния си вид.

Сортиране

Трябва да подготвите плодовете за зимата веднага след като са били откъснати от клона или купени. Плодовете се сортират, като се предпочита да са узрели. Те трябва да са цели и здрави, за да запазят вкуса и свойствата си по време на съхранение.

Подготовка

Изплакнете плодовете внимателно в топла вода, като внимавате да не ги смачкате. След това трябва да съхнат върху поднос или кърпа за няколко часа. Плодовете трябва да се разпределят равномерно и за предпочитане в един ред, като се използва цялата хоризонтална повърхност за това.

Замръзване

За замразяване е необходимо да приготвите опаковки или контейнери на порции от 300 или 400 г. Пространството се запълва така, че вътре да не остава въздух. В торбички трябва да се замразяват само плодове със здрава кора. Сочния мек плод може да се повреди и да изпусне сок, след това да замръзне в твърда каша и да загуби външния си вид по време на размразяване.

Меките плодове (малини, ягоди, къпини) първо трябва да бъдат замразени за 3 часа на поднос или друга плоска повърхност, споделят експерти. Черешите, цариградското грозде или френското грозде могат веднага да бъдат опаковани в един контейнер, тъй като имат доста здрава кожа. Събирането на плодове за зимата си струва както в чист вид, така и с добавяне на захар - 1 супена лъжица ще помогне за замразяването му равномерно и няма да позволи на сока да тече при размразяване.

Размразяване

Размразете плодовете в хладилника, за да запазят формата си. В същото време, за да не извадите случайно друг плод от фризера, надпишете контейнера за съхранение, като посочите какво и кога сте го поставили там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дженифър Лопес настоява за деца от Бен Афлек: Реакцията на актьора

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com