Как ромеите за малко да убият хан Крум по време на мирни преговори?

1785
Как ромеите за малко да убият хан Крум по време на мирни преговори?
Снимка: Public Domain

Днес ще ви разкажем за една малко известна, но изключително вълнуваща история, свързана с един от най-великите ни владетели - хан Крум. Ще се фокусираме върху събитията, последвали неговата победа във Върбишкия проход. Как ромеите се опитват да го убият по време на мирни преговори. Научете как хан Крум избягва смъртта на косъм!

Какво се случва след битката при Върбишкия проход

На 26 юли 811 година, Крум постига една от най-великите победи в историята на нашата държава - тази при Върбишкия проход. Тя остава запомнена не само заради огромното си значение, но и защото е едва вторият случай в историята, при който ромейски император губи живота си на бойното поле.

Следвайки инерцията от този триумф, през следващата година Крум предприема мащабно настъпление в Тракия, като превзема територии до днешното ни южно Черноморие и заселва тези земи с българско население. Изпраща предложението за мир към новия ромейски император Михаил Рангаве, но отговорът е отказ, което води до превземането на Месемврия (Несебър) от страна на Крум. Там той открива над 30 медни сифона за изстрелване на гръцки огън - смъртоносното тайно оръжие на ромеите, което често ги е измъквало от заплетени ситуации. Така се стига и до сблъсъка на българските войски с императорската армия при Версиникия (близо до днешното Елхово) на 22 юни 813 година.

Значението на победата при Версиникия

Инициативата за битката изначално идва от Михаил Рангаве. Той уж пробива българския център и смята, че е близо до голяма победа. Но това е точно капанът, който му готви хан Крум. Българските войски успяват майсторски да обкръжат ромеите и нанасят поредното съкрушително поражение на Византия. Михаил Рангаве на косъм избягва смъртта и се завръща в Константинопол, само за да бъде свален от престола от Лъв V Арменец. Крум е на път да пренапише историята на Визания, тъй като за малко да убие двама византийски императори в рамките само на три години. Той продължава офанзивата срещу ромеите и завладява значителна част от Източна Тракия, като повечето крепости отварят вратите си пред него, с изключение на Одрин. Така Крум стига до портите на Константинопол и ромеите виждат, че трябва да вземат сериозни мерки срещу него. Ето какво коварство му подготвят.

Коварството на ромейския император

Крум провежда "езически жертвоприношения" пред очите на жителите на Константинопол, което им оказва силно влияние. Основната причина за това действие е стремежът на Крум да засили напрежението сред ромеите и да принуди новия император да моли за мир. Крум нарежда да се изкопае голям ров, като символ на готовността си за обсада на града. Тези действия водят до частичен успех и започването на мирни преговори в близост до града.

Мирните преговори

От страна на България присъстват:

  • хан Крум
  • кавхан Иратаис
  • Константин Пацик (зет на Крум и най-вероятно преводач)

Представителите на Византия на преговорите са били със сходни позиции, с изключение на липсващия император Лъв V Арменец. Този факт е забележим, но това не пречи на началото на преговорите. Малко след старта на преговорния процес, византийците дават таен знак за атака към скрити стрелци наблизо. Крум е ранен, но успява да избегне плен. Но българските загуби са тежки - кавхан Иратаис умира, а Константин Пацик е пленен. Това предизвиква голям гняв у българския владетел, който в отговор разрушава множество християнски храмове по пътя си обратно към България. Освен това започва и подготовка за голяма обсада на Константинопол. За съжаление, на 13 април 814 г., този велик български владетел си отива от този свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

7 тайни ще ви помогнат да държите наднорменото тегло под контрол

Променя ли се нуждата от сън с напредване на възрастта?

Тези видове брашно са едни от най-здравословните

Има защо тези банани да са най-полезни за здравето

Внимавайте - тези зеленчуци имат много нитрати

Това са напитките, които бавно убиват тялото ни

За какво да използваме мокрите кърпички в ежедневието?

Как се пише: обръщение или обращение?

Една лъжица зехтин дневно намалява риска от деменция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com