Как са се появили слънчевите очила

2832
Как са се появили слънчевите очила
Снимка: Pixabay.com

Вероятно сте се чудили кой е мозъкът зад производството на слънчеви очила. Е, първите слънчеви очила са изобретени през 12 век от китайците. Те са представлявали плоча от опушен кварц, направена да блокира слънчевите лъчи. Примитивните рамки били груби, за да ги задържат върху лицето на потребителя. Тези затъмнени стъкла обаче не били в състояние да предпазят от вредните UV лъчи и били използвани само от богатите.

Знаете ли защо всички мажат очилата си с паста за зъби през ноември?

Те имали предимството да предпазват от прекомерната слънчева светлина, което по-скоро ги правело сенници. Първоначално китайците ги използвали само, за да скрият емоциите си от другите хора, когато говорят с тях. Това било особено често срещано в китайските съдилища, където съдиите покривали очите си със слънчеви очила, за да не може да се предскаже евентуалната присъда въз основа на изражението на лицето им. Също така те искат да изглеждат емоционално откъснати от процеса и да прикрият чувствата си, когато разпитват престъпници.

Видра в зоопарк плува със слънчеви очила, изпуснати от посетител

Той ги бута на носа си отново и отново, балансира и ентусиазирано се гмурка с тях в басейна. Става дума за видрата Арни в зоопарка в Ла...

Около 1430 г. слънчевите очила за коригиране на зрението са въведени в Италия от китайците.

През 18-ти век Джеймс Айскоу започва да експериментира с лещи, за да подобри зрението на тези с влошено или лошо такова. Той вярвал, че може да коригират специфични увреждания на зрението, като променя цвета на лещите в зелен/син нюанс.

През 20-ти век, започват да се появяват слънчеви очила от модерен тип. Те стават доста популярни, когато филмовите звезди започват да ги използват, за да предпазят очите си от ярките студийни светлини. През 1929 г. Сам Фостър, основател на Foster Grant от Атлантик Сити, започва масовото производство на слънчеви очила в Америка. Търговията му процъфтява, след като продава първия чифт слънчеви очила Foster Glass на Boardwalk в Атлантик Сити. До 30-те години на миналия век слънчевите очила се превръщат в популярна модна тенденция в САЩ.

През 30-те години на миналия век армейският въздушен корпус възлага на Bausch&Lomb  (оптична фирма), да създаде ефективни очила за защита на пилотите от отблясъци на голяма височина. Фирмените оптици и физици усъвършенстват специален тъмнозелен нюанс.

8 мита за слънчевите очила, които вредят на здравето ни

Слънчевите очила не само ни защитават от слънцето, но и от рак на кожата. Ето защо е много важно да ги изберете правилно. Те са задълж...

Ето как да запазите за по-дълго живота на очилата си

През 1936 г. Едуин Ланд, основателят на Polaroid Corporation, изобретява Polaroid филтри, които позволяват на очилата да предпазват от вредните UV лъчи за първи път и правят желан артикул за мода и комфорт, както и за помощ за здравето.

С настъпване на Втората световна война през 1936 г., Рей Бан използва нова технология за поляризирани лещи, за да проектира очила за летене срещу отблясъци. Година по-късно обществеността получава достъп до модела.

Креативна рекламна кампания в стил 60-те години на миналия век от компанията на Фостър Грант, придава на слънчевите очила голяма популярност. През 70-те години на миналия век холивудските звезди и известни модни дизайнери лудват по новата мода.

През 2017 г. звездите все още се крият зад големи слънчеви очила, като защитават очите си от вредното въздействие на UV лъчите и правят смели и уникални модни изявления. Със съвременните технологични подобрения слънчевите очила продължават да се развиват и ще продължават да ни изненадват и за бъдеще.

Какъв е срокът на годност на слънчевите очила

Знаете ли, че слънчевите очила имат срок на годност? Учени от университета в бразилския град Сао Пауло са установили, че стъклата на оч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com