Как самотата влияе на съня ни?

7329
Как самотата влияе на съня ни?
Снимка: iStock/Guliver

Според Ани Милър, LCSW, терапевт и лицензиран клиничен социален работник, специализиран в лечението на безсъние и други нарушения на съня, самотата сама по себе си вероятно не е причината за безпокойство. По-вероятно, казва тя, първопричината са симптоми на депресия или тревожност. „Изследванията казват, че депресията може да причини проблеми със съня и че проблемите със съня могат да причинят депресия“, казва тя. „Те са двупосочни.“

Изследванията също така установиха, че симптомите на депресия ускоряват чувството за самота и обратно. Така че, по заобиколен начин, самотата може да причини безсъние и по друг начин да компрометира съня, но по-вероятно е ефект от основния проблем с психичното здраве, който води до неспокойни нощи.

Зодиите, които обичат самотата

Хората, родени под следните четири знака на зодиака, не са непременно самотни, въпреки че предпочитат да са сами през по-голямата част ...

Дали чувствата на депресия или самота могат да причинят безсъние, изглежда се изкривяват към „пиле или яйце?“ тип динамика, така че ако се почувствате едновременно самотни и също така едва спите, може да ви е интересно да получите съвети за промяна на нещата. В този случай продължете да четете съветите на Милър за това как да получите здравословен сън през нощта и може би се чувствате по-малко самотни и изолирани в резултат. И ако смятате, че може да изпитвате симптоми на клинична депресия, търсенето на подкрепа от специалист по психично здраве е умен ход. 

Може ли самотата да причини безсъние? Потенциално.

Ето 3-те най-добри съвета за промяна на навиците си и затваряне на очите:

1. Разберете тежестта на здравословните модели на сън и поведение

Милър вярва, че един от най-ефективните начини за лечение на безсъние е да проверите навиците си за сън и, ако е необходимо, да коригирате, за да подобрите хигиената на съня. Ако се чувствате самотни и несвързани с другите и това влияе на съня ви, тя казва, че поведенческия подход за установяване на нови модели на сън и практики с течение на времето - а не чрез помощни средства като тапи за уши или приложение за сън - може да бъде особено полезен. Ето няколко предложения, които да ви помогнат да започнете:

Най-самотните зодии

Да можеш да издържиш и да се радваш на самотата е чудесен подарък, каза Бърнард Шоу. Малцина са надарени с този дар. Ето как се справят...

Изчаквайте: Независимо дали става дума за аналогов часовник на стената ви или за времето на телефона ви, отървете се от часовниците си. Не помага да се знае колко е часът, ако не можете да заспите. Разглеждането на времето, когато не можете да заспите, може да предизвика чувство на безпокойство и да продължи безсънен цикъл. И така, изключете часовниците и дръжте телефона си далеч.

Използвайте график, за да изградите „сън като шофиране“: Определете строг график за лягане и ставане. Но ключът е да се придържате към него - дори и да не спите пълноценно. „Кажете всяка вечер, когато си лягате в полунощ и всяка сутрин ставате в 7 часа сутринта, но една вечер не заспивате до 3 часа сутринта. Не можете да заспите, все пак трябва да ставате в 7 сутринта“, казва тя. Това е още като нуждата на тялото ви да отлага. С течение на времето това се натрупва, докато тялото ви се адаптира към стабилен график.

2. Сгушете се с партньора си ... или не

Ако се чувствате особено самотни, спането с партньор може да помогне в някои случаи, но не всички. „Някои хора наистина се утешават от присъствието на някой друг, но аз имам някои пациенти, при които това предизвиква безсъние“, казва тя. Ако изглежда, че спите по-лошо, когато споделяте легло, д-р Милър предлага отделни режими на сън (да, това е нормално и всъщност може да бъде здравословно за връзка!)

3. Използвайте минимум помощни средства за сън

Зодиите, които намират щастие в самотата

Телец Колкото и да е странно, приятелски настроените и общителни Телци, които са готови да споделят личните си победи със своите прият...

Милър смята, че лечението на безсънието трябва да се корени в поведенчески промени, а не в разчитане на продукти или помощни средства за сън. „Това, от което искате да стоите настрана, е:„ Добре, имам нужда от това, за да спя “, казва тя, тъй като вярва, че разчитането на нещо като мелатонин или специална възглавница в крайна сметка може да доведе до повече проблеми. Разбира се, всеки човек е различен и ако някой специфичен инструмент, помощ или рутина ви помага да заспите (и свежда до минимум чувството на самота в процеса), продължете да правите това, което ви върши работа. 

Внимание! Това не е медицинска или научна статия. Материалът съдържа полезни съвети, но винаги препоръчваме да се консултирате със специалист преди да предприемате каквито и да било стъпки към самолечение или други подобни мерки!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com