Как се казва селцето на Дядо Коледа?

2541
Как се казва селцето на Дядо Коледа?
Снимка: iStock

Всички сме чували за родината на Дядо Коледа - Лапландия. В съзнанието ни тя е легендарна страна, откъдето добрият старец тръгва на пътешествие към домовете на децата, носейки подаръци и радост. Само в приказките ли съществува Лапландия? Не, това е реално място, което съществува на картата на Финландия.

Лапландия - родината на Дядо Коледа

Това е най-северната финландска провинция със столица град Рованиеми, разположен точно на Полярния кръг. Тук нощите и дните имат свой ритъм и продължават по 24 часа. Около 200 пъти годишно се наблюдава приказното северно сияние. В областта живеят около 187 000 жители. Преданията сред местните разказват за земни духове, живели под песъчливите хълмове.

Най-развитият отрасъл в областта е отглеждането на елени. В Лапландия има повече елени отколкото хора.
На около 10 км от центъра на Рованиеми се намира Домът на Дядо Коледа, винаги отворен за посетители. В Лапландия има няколко къщи, в които се твърди, че живее белобрадият старец, за да могат всички желаещи да влязат в тях. В самата планина се намира истинската работилница за подаръци, до която никой не може да стигне.

На колко години е дядо Коледа?

Лапландия е родината на Дядо Коледа, а как се казва родното му селце?

Корватунтури

Историята на Дядо Коледа

Дядо Коледа, или Свети Николас, някога бил малко момче, родено в обикновено семейство в красивото планинско селце Корватунтури, което означава “Ушен хълм”, тъй като представлява висок хълм, наподобяващ ухо. В една студена зимна нощ, малката сестричка на Николас се разболяла. Тъй като в Корватунтури нямало лекар, родителите трябвало да заведат малката Ада в съседното село.

Приготвили шейната, облекли се добре и поели по пътя, от който никога не се върнали. Пътят минавал край заледено езеро, което се пропукало и семейството на Николас загинало в ледените води. Малкото момче било отгледано от всички жители на селото. Всяко семейство го приютявало за една година. От година на година, от дом на дом, Николас се привързвал към децата във всяко семейство.

Една година в Корватунтури настъпила голяма криза и никое семейство нямало възможност да храни още едно дете. Само един дърводелец от съседно село предложил да вземе детето, което в замяна трябвало да му помага в работата. Николас усвоил занаята и изработвал различни дървени играчки. А през коледната нощ се връщал в Корватунтури и оставял играчки пред вратите на всички семейства, при които живял с помощта на стареца, от които научил занаята.

Разнасянето на играчки в Коледната нощ се превърнало в традиция

Една възрастна жена ушила червен костюм за момчето, за да му топли. Червеният цвят имал и друга цел. С него Николас по-лесно дресирал елените, които дърпали шейната с подаръци, защото червеният цвят ги успокоявал.

Старецът починал и оставил всичко на Николас. Едно от момчетата, най-близкия приятел на Николас, имал дъщеря, която кръстил Ада в чест на починалата му сестричка. Ада растяла пред погледа на Николас и заедно с баща си помагали в изработването на играчките. Когато баща й починал, тя заживяла с Николас, който се грижил за нея, а тя помагала в изработването и разнасянето на играчките. Постепенно двамата започнали да даряват подаръци не само в Корватунтури, но и в околните села.

Така Николас се превърнал в добрия старец, който днес всички познават като Дядо Коледа, а момичето днес познаваме като Снежанка.

След смъртта на Николас, традицията продължила да се спазва от родителите на децата, които в Коледната нощ сами оставяли подаръци за децата пред вратите на къщите си.

Каква е връзката между Дядо Коледа и Снежанка?

От Корватунтури до Рованиеми

За първи път през 1927 г. финландският радиоводещ Маркус Раутио обявява, че домът на Дядо Коледа е в Корватунтури.
Ниило Тарваярви, друг известен журналист, издига идеята да се използва мита за Дядо Коледа. Това става през 60-те години на миналия век, след като Тарваярви посещава американския “Дисниленд” и взема идеи от американския опит. Минават години и едва през 80-те години идеята се превръща в реалност.

Финландският туристически борд стартира нова стратегия за Лапландия, която е една от малкото останали девствени диви зони в Европа и убежище на местното саамско население и няма шанс да привлече туристи. Тъй като Корватунтури е много отдалечен, властите избират Рованиеми - главния град на Лапландия, който е бил сринат напълно през Втората световна война. През 1945 г. най-големият финландски архитект Алвар Аалто възстановява града.

През 1984 г. губернаторът на Лапландия обявява провинцията за “Земята на Дядо Коледа”. Свръхзвуков самолет Конкорд започва да извършва коледни полети от Лондон до летището в Рованиеми, вече преименувано на “Официалното домашно летище на Дядо Коледа”. 
Днес “Селото на Дядо Коледа” в Рованиеми е отворено целогодишна - истинска страна на чудесата през всички сезони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com