Каква е връзката между Дядо Коледа и Снежанка?

5228
Каква е връзката между Дядо Коледа и Снежанка?
Снимка: iStock

Дядо Коледа и Снежанка преди новогодишните празници са навсякъде: от коледна украса и щампи върху кухненски държачи до костюми от асортимента на магазините за „възрастни“.

В случая с тези герои освидетелстваме приемственост по отношение на миналото, но всъщност е пресъздаден и предназначен да внуши определени традиции, ценности и норми.

От ранна детска възраст Коледа се свързва с Дядо Коледа и неговата внучка Снежанка, без които не минава нито една среща по празниците. Но наистина ли Дядо Коледа е толкова мил магьосник, който обича децата и носи подаръци всяка година, а Снежната е неговата внучка? И откъде идват някои новогодишни традиции?

Фрост, или както го наричат ​​още (Трескун, Морозко) в славянската митология е зло божество, за който са принасяни човешки жертви. Той е господарят на зимния студ.

Как се казват елените на Дядо Коледа

Източните славяни представят Мраз като старец с дълга бяла брада, който върви през гори, поля и села, чукайки с тоягата си. От удара й по земята започнали силни студове, реките били оковани от лед, дърветата били покрити със слана.

И ако почука на къщата, тогава със сигурност ще спука дънер. Ледените висулки са неговите сълзи, снежните облаци са неговите коси.

Торбата на Дядо Коледа първоначално е била предназначена не за подаръци на децата, а за събиране на дарения. Според вярванията на славяните Морозко е отвличал деца и ги отнасял в тази торба. Съпругата на Фрост е мрънкащата зима. Дъхът й е толкова студен, че дори всички зли духове, от които хората се страхуват, се крият от нея. Слугите на зимата – виелиците.

Но тъй като в славянското езичество се практикували човешки жертвоприношения, за да се успокои Мраза, млада девица била отведена в гората в лютия зимен студ и завързана за дърво. Ако жертвата замръзне през деня, тогава сланата е приемала жертвата и можела да се надява на мека зима. Това замръзнало момиче е било наречено Снежната, девойка - Снежанка.

Най-странните легенди за Дядо Коледа

Също така в славянската митология Снежанка е момиче, което хората са направили от снега. Но по някакъв начин тя отива с приятелите си в гората, които започнали да прескачат огън. Снежната девойка не посмяла да изостава от приятелите си и скочила и се стопила. Ето защо Снежанка в приказките е описана като белолика красавица, с бяла коса и мигли, която е пълна с необясним хладен чар. Всяка година се ражда от най-чистия и бял сняг и умира с топенето му.

Разликата в тълкуването на вярванията за Снежанка се дължи на факта, че е имало много племена и всяко е имало свои собствени традиции, свързани с божества и ритуали, но в съвкупност те са обединени в едно – Снежанка е девойка, създадена според хората, тя не е била дъщеря на някой Бог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com