Как трябва да се варят яйцата, за да се белят лесно?

80379
Как трябва да се варят яйцата, за да се белят лесно?
Снимка: ivabalk / Pixabay

С наближаването на Великденските празници неминуемо се замисляте за празничната трапеза и традиционното багрене на яйца. Ако имате лош спомен от предходни години, в които беленето на яйцата се е оказало предизвикателство, белтъкът е оставал по черупката, а ръцете ви са се оцветявали в цветовете на дъгата, вероятно се вълнувате и как трябва да се варят яйцата, за да се белят лесно. Всъщност не трябва да съжалявате, че сте срещнали трудности при беленето на яйцата, тъй като това красноречиво сочи, че са били пресни – какво по-добро от това? По-високото pH на по-старите яйца позволява на белтъците да се отделят от вътрешната мембрана на черупката, което ги прави по-лесни за белене. Да, лесно е, но пък кой иска да хапва по-старички яйца?

В търсене на трикове и изпитани методи за лесно белене на пресни яйца, защото искаме хем да хапваме пресни продукти, хем да не прекараме част от празника в борба с рязането на марулките и беленето на яйцата за зелената салата, която е задължителна част от празничната трапеза, открихме, че има начин и яйцата да са пресни, и да се белят лесно.

Още: Начинът, по който предпочитате яйцата си, разкрива нещо необичайно за вас

Как трябва да се варят яйцата, за да се белят лесно?

Не се отчайвайте, че трябва да избирате между пресни и лесни за белене яйца. Добрата стара сода за хляб, която използвате, за да направите бяла усмивката си, да почистите фугите на плочките, мивките, кухненските уреди и дори за да изперете хавлиите, се оказва перфектният помощник за по-лесното белене на яйцата. Содата явно ще се окаже мултифункционален супер продукт, който е пръв помощник в редица ситуации.

Как обаче се използва тя по отношение на начина, по който трябва да се варят яйцата, за да се белят лесно? Използването на сода бикарбонат за варене на яйца е лесен начин да накарате черупките да се отделят сами и на големи части от твърдо сварените яйца, а не да ги премахвате частичка по частичка заедно с част от самото яйце. Когато беленето на яйцата се превърне в предизвикателство, костващо време и нерви, изгарящо ръцете и водещо до унищожаване на белтъците, е ред на следните трикове, с които ще обелите яйцата за минути:

  • Варете яйцата, като ги поставяте във врящата вода, а не в студена, с която да заврят. Само не пропускайте да ги извадите от хладилника по-рано, за да са със стайна температура и да не се пропукат, когато ги пуснете ледени във врящата вода. Не ги пускайте и с ръката си директно във водата. Първо, парата може да ви изгори, второ, може да ви изпръска вряща вода. Не е изключено и да се ударят в стените на съда, в който ще се варят, и да се счупят. Ето защо е важно да ги пускате едно по едно във водата, използвайки лъжица – най-добре решетъчна.
  • Поднесете на сварените и все още парещи яйца ледено студен душ. Вместо да горите пръстите си, потопете яйцето в ледена вода. Тя води до свиване на белтъка и до много по-лесно обелване на яйцата, а ръцете ви са предпазени от врящите черупки.
  • Почуквайте леко яйцето, без да го чупите, по твърда повърхност – масата например, след което започнете да го белите от  правилната страна – по-широката, където има въздушен джоб, правещ обелването или поне започването му много по-лесно.
  • Ако сте по-сръчни, може да използвате трика с лъжичката за лесно белене на яйцата – започвате от по-дебелия край, където е въздушният джоб, подпъхвате лъжичката и си помагате с нея за отстраняване на черупката.
  • Прибавянето на сода за хляб във водата, в която ще варите яйцата, също е много ефективно решение за бързо и лесно белене на твърдо сварените яйца, без да съсипете белтъка и без да остане по черупката им.

Винаги може да изберете и една идея по-стари яйца, а не току-що снесени, които са най-проблемни за белене, но защо да консумирате по-стари яйца вместо да се насладите на изключително пресни, когато имате тази възможност, щом има трикове, с чиято помощ да обелите без проблем и пресните?

Още: В каква вода се варят яйцата - топла или студена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

На кой остров се намира вулкана Етна

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 13 - 19 май 2024

Отървете се от тях незабавно: 9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот

3 мита за имунитета, в които трябва да спрете да вярвате

Кога е най-голямото изригване на вулкана Везувий

Коя е най-добрата закуска за отслабване?

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

Какво могат да причинят високите триглицериди?

40 прости начина да направите един ужасен ден по-щастлив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com