Как влияе сауната на мозъка

1903
Как влияе сауната на мозъка
Снимка: Getty Images/Guliver

Повечето от изследванията за ползите за мозъка идват от Финландия, където сауната е стълб в културата за здравето и щастието. „Сауната е аптеката за бедните“, гласи една стара поговорка. И науката все повече се съгласява с това.

Преди няколко години, когато финландски изследователи се заровиха в някои пренебрегнати данни за риска от хронични заболявания – числа, които събираха за мъже на средна възраст от 80-те години на миналия век, те забелязаха изумителна връзка.

Учените в която и да е друга страна не биха се сетили да включат въпроса „Колко често посещавате сауна?“ във въпросника за начина на живот. Но във Финландия, където това е толкова обичайно, колкото диетата и упражненията, въпросът изглеждал съвсем естествен.

В кои случаи да не ходите на сауна или парна баня?

Резултатите са показали, че мъжете, които са ходили на сауна четири до седем пъти седмично, са имали около 65% по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер или деменция през следващите 20 години, отколкото мъжете, които са го правили веднъж седмично. Проучване от 2020 г., което проследява почти 14 000 финландци, потвърди резултатите от по-ранното проучване: тези, които са ходили на сауна девет до 12 пъти на месец, са имали 53% по-малък шанс за деменция през следващите 20 години, отколкото хората, които са ходили от нула до четири пъти, и изследователите са предчувствия защо.

Как загряването помага на мозъка ви

Да седите там и да се потите толкова дълго, колкото можете да издържите, може да не изглежда много продуктивно, но всъщност в тялото ви се случват много неща, включително някои от същите неща, които се случват, когато тренирате. Посещението на фитнес залата или сауната намалява възпалението, за което се смята, че играе роля в деменцията. И двете дейности карат тялото ви да произвежда специални протеини, които насърчават невропластичността (мозъчен невротрофичен фактор) и правилното синтезиране на протеини в мозъка, потенциално предпазвайки от деменция.

Сауните също могат да помогнат на мозъка, играейки ролята на тренировка за сърцето, подобно на упражненията. Това не само допринася за намаляване на риска от деменция, но също така подобрява функционирането на артериите, помага за здравословно кръвно налягане, поддържа притока на кислород и други хранителни вещества в клетките и извежда отпадъчните продукти.

Използвайте тази съставка преди сауна и ще имате най-гладката кожа на света

Не стойте в сауната повече от 5 до 20 минути наведнъж. Започнете с кратки сесии и си вземете почивка, когато имате нужда. "Просто слушай тялото си."

Източник: https://www.menshealth.com/health/a44079133/saunas-benefit-brain/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com