Каква част от Стара планина се намира в Сърбия?

17487
Каква част от Стара планина се намира в Сърбия?
Снимка: Николай Начев / Pixabay

Стара планина се числи към верижните планини (съставена от много по-малки масиви), а главната верига се простира от град Зайчар (Източна Сърбия) до Черно море и е с обща дължина около 550 км. По-малка част от главната верига (към 150 км) представлява границата между Сърбия и България, а по-голямата част (към 400 км) разделя България на две части. Планината е известна с името Балкан, откъдето идва името и на целия Балкански полуостров.

Сръбската Стара планина

Тази част от Стара планина, която се намира в Сърбия, принадлежи на сръбските общини Зайчар, Княжевац, Пирот и Димитровград. Общата площ на Стара планина в Сърбия е 1801 кв.км. С решение на правителството на Република Сърбия от 1997 г. се създава природен парк “Стара планина” със защитена площ от 142 000 хектара.

Целият речен басейн на планината принадлежи на Черноморския басейн. В Сърбия всички реки се вливат в Тимок или в Нишава. Търговишки Тимок извира под връх Бабин зуб, а Нишава под връх Ком извира в България. Други по-големи реки и потоци са Топлодолска река, Височица, Йеловишка река и Дойкинска река се сливат във Височица, Топлодолска река и Височица се сливат и образуват Темшчица, която после се влива в Нишава.

В долното течение на река Височица е Завойското езеро. Най-големите водопади на Стара планина са Чунгулски водопад с височина 42 м и водопад Пил, който с каскадите си достига 64 м.
Поради това, че през историята си Стара планина е била естествената граница между Сърбия и България, интересно е, че местното население от двете страни на планината ползва по три падежа в говори си, което е различно от литературния език и в двете страни.

Топ 5 на най-големите градове в Стара планина

В сръбската Стара планина съществуват многобройни привлекателни дестинации. Ето някои от тях:

* Връх Миджур 2169 м

Връх Миджур е най-високият планински връх в Сърбия, първенец на Чипровска планина, дял от Западна Стара планина. Намира се на границата между България и Сърбия. В подножието му извират реките Лом и Тимок. Едва след свалянето на граничните съоръжения през 1990 г. върхът става достъпен за планински туризъм. Три са най-популярните изходни точки за изкачване на върха - две от българска страна и една от сръбска. От Сърбия най-популярният маршрут до Миджур тръгва от ски курорта Бабин зуб.

От българска страна до връх Миджур се тръгва от село Чупрене и хижа Горски рай. За изкачване до върха е необходимо разрешение от Граничната полиция, София.
През 2009 г. районът около върха е обявен за защитена местност с площ 1509 дка с цел запазване на характерния ландшафт и местообитанията на растителните видове жълт крем, нарцисовидна съсънка, алпийски повет, златовръх, петниста сверция, карпатска тоция и др.

* Връх Сребърна глава, 1932 м - най-източната точка на Сърбия

Сребърна глава е един от по-рядко посещаваните и непознати върхове на Стара планина. Отдалечен е и трудно достъпен в хребетите на местността. Сребърна глава е един от най-високите върхове в главния гребен на Стара планина.

* връх Дупляк, 2032 м
* връх Големи камен, 1969 м
* връх Копрен 1963, м
* връх Голема Сика, 1957 м

Какво е другото име на Стара планина?

* Завойско езеро

Завойското езеро в Сърбия е много красив язовир, разположен в източната част на страната, близо до град Пирот. Завойското езеро е с дължина от 25 км и ширина от 100 м до 3 км, което го прави едно от най-големите изкуствени езера в Сърбия. Изумрудените му води за заобиколени от гъсти гори и скалисти планини, създавайки живописен фон, който привличи много любители на природата и фотографи. Районът около Завойското езеро предлага отлични възможности за водни спортове, както за туризъм, колоездене и наблюдение на птици. 

* Курорт и връх Бабин зуб, 1758 м

Този връх се намира в Западна Стара планина, близо до Княжевац. Името на върха идва от разпространените на територията му оголени скали, които са сякаш с нарочно притъпени върхове и приличат на зъбите на стара баба. В подножието на върха е разположен ски курортът Бабин зуб с надморска височина 1550 м. Той е не много популярна зимна дестинация за ски, сноуборд и почивка. Разположен е само на 150 км от София.  В курорта има три отделни писти, които са свързани помежду си с кабинков лифт, чрез който може да се изкачите до най-високия връх в сръбската Стара планина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com