Каква е историята на „червения килим“, запазен за знаменитостите?

2157
Каква е историята на „червения килим“, запазен за знаменитостите?
Снимка: iStock

Свързваме червения килим със слава, успехи, известност, постижения. С церемонии и нощта на Оскарите. Със света на лукса и звездите, вълнуващ свят, познат ни само от екрана на телевизора. И макар да сме виждали стотици пъти на снимки и по време на телевизионни излъчвания примамливия червен килим, които ни кара едновременно да мечтаем, да се възхищаваме и мъничко да завиждаме, едва ли сме се запитали каква е историята му и защо именно на червения килим е мястото за среща, снимки и интервюта на звездите преди важно събитие.

Старата история на червения килим – познатият непознат

Историята на червения килим далеч не започва с киното или с Холивуд. Тя ни връща векове назад във времето преди Христа. Гръцкият драматург Есхил твърди, че първото писмено споменаване на червен килим е в „Агамемнон“ от 458 г. пр.н.е., като предназначението му е било „за пътя на краля“. По това време червените килими били за боговете, а не за простосмъртните, макар че и кралете ги използвали, за  да се отличат от простолюдието, което стъпвало на земята.

Кои са отличниците на червения килим и кои са модните изцепки на "Оскари 2017"?

Действително червените килими са се използвали в дворци и палати за крале и царе векове преди съвременните популярни личности, които наричаме звезди, да го отмъкнат от дворцовите порядки и да го постелят под краката си. Историята на червения килим преди Холивуд обаче далеч не е толкова красива, бляскава и изпълнена със слава. Напротив – пропита е с кръв и убийства. Историк от Вашингтон – Ейми Хендерсън разказва, че Агамемнон изоставя жена си сама, докато участва в Троянските войни.

Раздялата им е толкова дълга, че се отчуждават и откриват други любими на сърцата си хора. Когато Агамемнон се завръща, той води и новата си любима, което не е посрещнато с възторг от съпругата му, макар тя също да има нов човек в живота си. Най-силна е болката на измамената съпруга от това, че Агамемнон бе пожертвал в сделка с боговете тяхната 15-годишна дъщеря. Историята завършва със смъртта на неверния съпруг и любимата му, убити или от съпругата, или от нейния любовник.

След тази тъжна и зловеща история на червения килим той е свързан според думите на историка с железопътните линии. Червеният килим е бил използван в полза на обществото и от обикновените хора – пътниците на влаковете. През 1902 г. в Ню Йорк използвали плюшени червени килими, за да насочват хората, качващи се във влаковете.

Тази нова, но прозаична употреба на червения килим също няма нищо общо със славата и блясъка на звездите и с предназначението на това червено бижу, свързано с успеха, наградите и постиженията. На кого му хрумва за първи път, че може да превърне историята на червения килим от такава, пропита с кръв или просто указател за пътниците, в история на славата и блясъка, на един различен свят – този на известните, наричани звезди?

Кои зодии ще са звездите на червения килим до края на 2023?

Съвременна история на червения килим като символ на слава

В Холивуд червеният килим отпразнува своя 100-тен рожден ден преди година. Използван за първи път в първата холивудска премиера – тази на филма „Робин Худ“ от театралния магнат Сид Грауман на 18 октомври 1922 година, днес червеният килим е неразделна част от публичния живот на звездите и мястото, на което позират на всички звездни преди публични групови изяви като премиери, награждавания, церемонии и др. Така именно Холивуд променя съдбата на червения килим и пренаписва историята му – от кървава и прозаична в такава, в която са се въплъти блясък, слава, успех и богатство.

Днес историята на червения килим и съвременното му предназначение е свързано и с кралски особи и държавни глави, пред чиито нозе често се опъва червен килим. А ако се чудите защо точно червен е избраният цвят, то мненията се разделят на две – заради пролятата кръв в зората на старата история на червения килим и заради факта, че червеното било скъпо багрило, достойно за богове, крале и видни личности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com