Каква е разликата между нашата шкембе чорба и турската?

19342
Каква е разликата между нашата шкембе чорба и турската?
Снимка: iStock

Щедро подправена с чесън и с лютичко, шкембе чорбата е любима не само на Балканите, но се консумира и по целия свят, макар да причинява неприятен дъх заради чесъна и да не изглежда особено изтънчено на масата, поради което понякога е определяна като храна за простолюдието, което се оказва невярно, тъй като шкембе чорба е сервирана дори в двора на Екатерина Велика.

Тази чорба, чието име има персийски произход и е свързано с родината ѝ – Персия, откъдето е привнесена в Турция, е хапвана с удоволствие дори от почитателите на кулинарни шедьоври, гурме и хайвер. Дори изтънчените и елегантни французи и англичани си хапват апетитната чорба.

Шкембе чорбата е супа от шкембето най-често на преживно животно с подправки и зеленчуци. Приготвя се по различни рецепти в различните страни, които хем си приличат, хем имат своя собствен почерк, специфичен вкус и характерна черта, която ги отличава от останалите.

У нас шкембе чорбата е традиционно ястие, сервирано както в местата за обществено хранене, така и поднасяно на семейството у дома, чието име навлиза в българския език през турския. Еднаква ли е рецептата, по която приготвяме шкембе чорба обаче, или има разлика между нашата шкембе чорба и турската?

Полезна ли е шкембе чорбата? Отговорът ще ви изненада!

В Турция, където консумацията на свинско не се позволява от религията, говеждото, пилешкото и рибата са широко застъпени в автентичните месни рецепти, месото заема голяма част от чиниите на масата, като предястията, супите и чорбите с месо и вътрешности не правят изключение, така че не е учудваща масовата консумация на шкембе чорбата, която се смята за национално ястие в Турция с корени, които могат да бъдат проследени до XVII век.

По време на бедни и трудни години турците не изхвърляли нито една част от животното, било кощунство да изхвърляш храна, като именно в онези времена започнали за приготвят и консумират шкембе чорба, която застройвали с мляко, за да смекчат острия вкус и мирис на шкембето – удивителна способност на млякото, открита именно от южната ни съседка. У нас шкембе чорбата също е масово консумирана, тъй като е засищаща, сгряваща и, казват, помага при махмурлук.

Разлики между нашата шкембе чорба и турската

Макар да сме „откраднали“ това кулинарно удоволствие от турците и самото му име, има разлика в начина на приготвяне и в съставките на шкембе чорбата, която хапваме у нас, и тази, която се приготвя по автентична рецепта в южната ни съседка. Сред основните разлики между нашата шкембе чорба и турската са:

Перфектната шкембе чорба се прави по ТОЗИ начин

  • Докато у нас апетитната шкембе чорба се приготвя със свинско или телешко шкембе, рядко с агнешко, в Турция свинското шкембе не се използва за чорбата, което се дължи на забраната за консумация на свинско месо, която религията налага на мюсюлманите.
  • У нас традиционно подкиселяваме шкембе чорбата с оцет, след като е сервирана на масата, докато в южната ни съседка подкиселяват тази вкусна чорба с лимонов сок и то още по време на готвенето.
  • В България добавяме чесън и лютичко в шкембе чорбата на вкус, след като е поднесена на масата, докато турските кулинарни майстори прибавят тези подправки още по време на приготвянето ѝ в кухнята. Това е съществена разлика, защото у нас чесънът в шкембе чорбата реално се консумира суров, поради което вкусът и миризмата му са по-остри, докато в Турция е варен със шкембето, което го прави много по-мек.
  • Докато у нас брашното за сгъстяване на шкембе чорбата не е задължително, в Турция не минават без  него и поради тази причина шкембе чорбата, приготвена по автентична турска рецепта, е по-гъста от нашата.
  • Ако хапвате шкембе чорба в Турция, със сигурност ще ви направи впечатление и цветът ѝ, различен от този на нашенската. Турската изглежда бледа, отмита, няма този огнен цвят, който сме свикнали да виждаме на родната маса. Това с дължи на факта, че в България в рецептата присъства червен пипер, от който се прави запръжка и така се поднася шкембе чорбата, което придава наситения ѝ червеникав цвят, докато в Турция подобна запръжка не се прави, поради което и чорбата изглежда много по-бледа от нашата.

Шкембе чорбата се приготвя по целия свят, но на много места рецептата, вкусът и съставките са много различни от традиционните у нас и в южната ни съседка и се оказва по-лесно да споменем приликите, тъй като са единици, отколкото разликите, които са много. А вие как приготвяте шкембе чорбата?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com