Каква е разликата между работник и служител?

17481
Каква е разликата между работник и служител?
Снимка: iStock

И работникът, и служителят са страна в трудовото правоотношение, отдават под наем и предоставят за временно ползване в процеса на труда работната си сила и получават заплащане за своя труд. Каква тогава е разликата между работник и служител, синоним ли са двете думи, или просто служител е новата дума за работник, която по-масово е използвана по времето на социализма?

Разликата между работник и служител – по-осезаема, отколкото смятате

В разговорния език използваме думата работник обикновено за лице, което извършва физически труд срещу заплащане, а служител най-често асоциираме с лице, което извършва интелектуален труд в офис или зад бюро. Официално и според законовите норми това е точно така и правилно дефинираме работник и служител.

  • Разликата между работник и служител основно се корени във вида труд, който лицето извършва – физически или умствен, както и в мястото на извършване на труда – склад, поле, строителна площадка или офис.
  • Можем да разгледаме разликата между работниците и служителите и по друг начин – по отношение на нивото и степента на образование и изискванията за заемане на длъжността, поставени от работодателя. Служителите обикновено са с по-високо образование, налично е изискване за компютърна грамотност, владеене на езици, опит на съответната длъжност и други специфични умения. За разлика от тях работниците обикновено са ниско образовани или като цяло работодателят не е поставил изискване за образование, а за умения. Вероятно очаквате в този случай разликата между работник и служител да е и в нивото на заплащане, като служителите да получават по-високи заплати за труда си? В повечето случаи това наистина е така особено в големите градове, в столицата и в големите компании, но далеч не е правило и не са изключени много работни места, на които работникът да получава повече от служителя. Прост пример са работниците в строителството и служителите в офисите на малки провинциални фирми – ситуация, при която работниците често са по-високо заплатени от извършващите интелектуален труд в офиса – секретари, офис асистенти и др.
  • Разликата в начина на заплащане също е водещ критерий, по който можем да разграничим работника от служителя. Обикновено служителите са на заплата в компанията, докато работниците много често са „на надник“ или на часова ставка, или на заработка – Х квадратни метра шпакловка – Х лв.
  • Друга съществена разлика между работник и служител е продуктът, който създават. Работниците обикновено създават продукт, който може да бъде пипнат буквално и да се брои и измерва с физически средства. За разлика от тях служителите създават интелектуален продукт, който често няма физически измерения и не може да бъде докоснат или измерен. Независимо от разликата между работник и служител и разликата в резултата от техния труд – физически или интелектуален продукт – и работниците, и служителите са еднакво важни за бита, обществото, живота и средата, в която живеем, и следва да получат еднакво отношение и уважение при изпълнение на трудовите си задължения.

Разликата между работник  и служител – има ли я наистина и огромна ли е тя?

Ако погледнем нещата под друг ъгъл обаче, ще видим, че разликите между работници и служители не са чак толкова крайни, тъй като физическият труд не може да бъде извършен без умствен – няма как да построиш къща или ремонтираш кола, ако не влагаш разум и умствени усилия в дейността. Тоест физическият труд не е изолиран от умствения и не може без него.

Вярно е и обратното – дори да извършваш интелектуален труд на компютър, то без физически – макар и лек – тракането по клавишите – няма как да се случат нещата. Ето защо законът употребява работник и служител като алтернативни понятия, за да подчертае предимственото използване на физически и умствен труд, но не ги противопоставя, а ги равнопоставя. Правните последици в трудовото правоотношение също не се различават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com