Каква е разликата между карикатура и шарж?

1107
Каква е разликата между карикатура и шарж?
Снимка: iStock

В обществото се е наложило погрешното мнение, според което карикатурата и шаржът са един и същи художествен жанр. Но това съвсем не е така.

Шаржът е жанр или вид изобразително изкуство, в който главният герой (човек, животно, някакъв предмет) е изобразен изключително по добродушен, хумористичен начин. Художникът подчертава черти на характера, които са присъщи на този герой.

Особено място заема сюжетният шарж, където освен главния герой е нарисувана и негова типична околна среда. Според мнозина това е най-интересното и красиво шаржиране.

Карикатурата пък е прабабата на шаржа. Тя също е хумористична рисунка - в която обаче е внесен елемент на ирония, често на подигравка и сатира, на социална и политическа острота. Често такива картини изобразяват известен политик, бизнесмен или звезда от шоу-бизнеса.

Шаржът е вид хумористичен жанр във визуалните изкуства. Характерно за него е това, че художникът се съсредоточава върху портретната прилика (в края на краищата, шаржът е именно портрет), като същевременно подчертава комичните моменти в рисунката, например усмивка или някакъв сложен сюжет – но винаги го прави беззлобно, добродушно и приятелски.

Названието на жанра „шарж“ се корени във френската история. Думата charge означава „тежест“, а charger - „преувеличавам“. Преди време така и били използвани - за обозначаване на товар или багаж. Но в началото на ХІХ век думата придобива преносен смисъл, чието значение се е запазило и до днес - шаржът е изображение, в което някои специфични черти на човек придобиват преувеличено изображение.

Това винаги е добродушна, хумористична картинка-портрет, в никакъв случай не е обидна. Шаржът е предназначен да забавлява зрителя и да повдига настроението му. В такова изображение се подчертават най-ярките черти на модела - елементи на външен вид, характер, навици; най-важното е да не се обижда изобразеният човек.

Знаете ли кои са седемте изкуства

С какво се различава шаржът от карикатурата?

Карикатурата не е добродушно хумористично произведение – а носи главно елементи на сатира и ирония стигащи до подигравка и обида. Използва се като идеологически инструмент в политическите конфронтации. Този вид рисуване е известен от много дълго време. Още през ХVІІ век карикатурата се използва за отстояване на позиции в политическата и социалната сфера. Това е доста груба подигравка с враг, господар или държавен служител. Такива изображения подчертават не положителните, а отрицателните аспекти на личността. Те са предназначени да обидят и наранят.

Затова не е трудно да се различи карикатурата, която предизвиква негативни чувства у зрителя, от шаржа – който е носител на весели, положителни емоции.

Когато шаржът е неуместен?

Шаржът е забавно и леко изображение. Например, той е абсолютно неподходящ за траурни събития.

Също така, би било нетактично да се създава шарж на човек, който има изявени проблеми с външния си вид – например, инвалид е, ходи с патерица или е на инвалидна количка. Изострянето на подобни характеристики в хумористичен стил наранява и обижда.

По принцип шаржът е приятелско, до известна степен даже фамилиарно изображение. Би било неуместно да подарите такъв подарък на човек, който е уважаван, но в същото време се държи на дистанция от подчинените си. Това ще намали авторитета му.

Как да измислим шарж?

Да се ​​научите как да правите забавни изображения на хора не е никак трудно. На първо място се определят характеристиките, които трябва да бъдат подчертани. Например форма на очите, дълга коса, лунички, широка усмивка. Ако портретуваният има популярен домашен любимец, той също може да бъде поставен в рисунката. За автомобилист ще е забавно изображението му в луксозна кола, за градинар – ако на Северния полюс е заобиколен от палми. Различни неща, животни и растения също могат да бъдат изобразени преувеличено. Веднага след като измислите сюжет, ви остава само да го нарисувате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

8 тайни правила за щастлив брак

20 фрази на партньора ви, който подсказват липса на любов

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Половин чаша от това и подът ще остане чист 1 седмица

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com