Какви груби грешки правим при замразяване на плодове?

1889
Какви груби грешки правим при замразяване на плодове?
Снимка: iStock

Продуктите във фризера могат да се съхраняват дълго време, дори след шест месеца те се наслаждават на добро качество. За това обаче е важно да ги съхранявате правилно. Проверете дали правите тези грешки, когато съхранявате замразени плодове - те вероятно са причините, поради които смятате, че замразяването ги съсипва.

Хлабава опаковка

Важно е да използвате херметически затворени контейнери, когато съхранявате плодове във фризера. Слана се образува върху лошо опаковани продукти. Когато мразовитият въздух влезе в контакт с храната, влагата се отстранява от нея, което влошава крайния вкус на продукта. Това важи особено за зеленчуците и плодовете. Правилното опаковане може значително да удължи срока на годност на замразената храна.

Претоварване на фризера

Ако съхранявате твърде много неща във фризера, качеството на всички храни може да се влоши. Това се случва, защото въздушният поток в претъпкан фризер е неравномерно разпределен. В резултат на това някои храни се замразяват повече, докато други не са замразени достатъчно. Всичко това се отразява на последващия вкус на продукта.

7 храни, които не трябва да съхранявате във фризера

Липса на дати за замразяване

Всички си мислим, че ще си спомним, когато поставим този или онзи продукт във фризера, но всъщност най-вероятно ще забравим за него след месец. Важно е да не надвишавате срока на годност на продуктите. Направете си правило винаги да етикетирате това, което поставяте във фризера.

Оставете въздух в опаковките

Преди да запечатате контейнери или торбички, опитайте се да изстискате възможно най-много излишен въздух, за да запазите качеството на замразената храна. Неспазването на това увеличава шанса за увреждане на продукта и влошаване на вкуса му.

Неправилна температура

Важно е температурата във фризера или фризерното отделение на хладилника да се поддържа достатъчно ниска. Ако температурата е твърде висока, храната може да се развали по-бързо. Температурата във фризера може да варира от -6 °C до -24 °C. Продуктите се съхраняват най-добре при −18 °C, а при −24 °C е подходящо бързо замразяване, което запазва максимално всички предимства на продукта. При малък товар температурният регулатор трябва да бъде настроен на -16 °C.

Избор на грешни фризерни отделения

Съхранявайте готовите храни, както и зеленчуците и плодовете, отделно от суровите храни. В идеалния случай продуктите трябва да се замразяват в порционирани вакуумирани торбички. Това ще спести място и ще помогне за поддържане на хигиената на храната.

14 храни, които не трябва да замразявате

Неправилно размразяване

Неправилното размразяване, като например при стайна температура или на открито, може да доведе до растеж на бактерии и загуба на текстура на храната. Изключение прави затворен балкон, когато външните температури са под нулата. Там можете безопасно да размразявате храна и дори да съхранявате за постоянно много храни вместо хладилника - например нетрайни салати.

Пренебрегване на почистването на фризера

Фризерът, както всичко останало, има нужда от почистване. Мръсният фризер влияе върху качеството, срока на годност и вкуса на замразената храна. Почиствайте и размразявайте напълно вашия фризер поне веднъж на всеки шест месеца до една година, за да предотвратите образуването на лед и да поддържате оптимални условия за съхранение.

Като избягвате всички тези грешки, можете значително да удължите срока на годност на замразените плодове и да запазите тяхното качество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com