Какви са разликите между черния и млечния ШОКОЛАД

13780
Какви са разликите между черния и млечния ШОКОЛАД
Снимка: iStock

Ценителите на сладкото със сигурност обичат и млечен, и черен шоколад. Като цяло това изкушение се предлага под различни форми, на които е трудно да устоиш. За да се получи шоколад, какаовите семена трябва да ферментират, да се изсушат и изпекат, за да станат зърна. Те се ползват за приготвянето на шоколад и изделията от него.

Млечният и черният шоколад са най-популярните видове шоколад. Разликата между тях се състои в количеството обработка. Колкото по-преработен е шоколадът, толкова по-ниско е качеството на хранителните вещества в него. А те са полезни за нас, тъй като сред тях попадат минерали и антиоксиданти. Ето защо е хубаво да не избирате много преработен шоколад.

Обичате шоколад? Ето какво се случва, когато ядете

Ако търсите оправдание за любовта си към шоколада, попаднали сте на правилното място. Според учените какаовото изкушение може да подобр...

Затова и черният шоколад се смята за по-здравословен. Млечният претърпява повече обработка. Той съдържа по-малко хранителни вещества, минерали и антиоксиданти и повече мляко и захар, както и мазнини, които го правят калоричен продукт.

Черният шоколад е този, който съдържа важни хранителни елементи. Разбира се, има и захар, но тя е значително по-малко. Това го прави по-предпочитан от хората, спазващи диета или придържащи се към здравословното хранене. Той претърпява по-малко обработка и съдържа по-малко примеси. Източник е на антиоксиданти, които понижават високо кръвно, намаляват възпаленията, лошия холестерол и са добри за сърдечната дейност. Колкото по-висок процент какао има в черния шоколад, толкова по-здравословен е той и богат на антиоксиданти.

Макар че черният шоколад е по-здравословен от млечния, с него не трябва да се прекаля, защото също е калоричен. В съдържанието му ще откриете захар, която може да доведе до увеличен риск от диабет и покачване на килограми. Ако хапване черен шоколад всеки ден, нека това бъдат едно или няколко парченца, но е препоръчително да го ограничите. В менюто ви трябва да присъства здравословни източници на протеини, полезни мазнини, плодове и зеленчуци. Ето защо, ако ви се хапва нещо сладко, опитайте да хапнете ябълка например.

За полза от шоколада може да се отчете и това, че активира хормона на щастието и естествен антидепресант. Хапвайки малко шоколад, може да подобрите лошото настроение и да излезете от депресивното състояние, което ви застига.

Защо да ядем шоколад на закуска?

Шоколадът е любимо лакомство за всички възрасти, което дава енергия, повишава настроението и подобрява паметта. Притеснените за фигурат...

Смята се, че шоколадът е сред храните, помагащи в борбата с рака заедно с други такива. Това се дължи на факта, че облекчава възпаленията.

Както виждате, шоколадът е полезен, особено черният. Трябва обаче да го консумирате с мярка и да избирате по-висок процент какао  - между 70 и 80%. Така ще си набавите малко щастие и ще се почувствате добре.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com