Какво "божие наказание" застига Иван Асен II?

4482
Какво "божие наказание" застига Иван Асен II?
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Иван Асен II е признаван като един от най-великите български владетели, но управлението му не е било без препятствия. Според историческите извори, той се сблъсква с "божие наказание" заради своите постъпки, което го принуждава да промени поведението си. Открийте повече за тези по-малко известни аспекти от управлението му.

Какво се случва след битката при Клокотница

Иван Асен II отбелязва своята най-голяма победа в битката при Клокотница през 1230 година, когато на върха на своето копие публично показва нарушения от епирския владетел Теодор Комнин. По ирония на съдбата, скоро самият Иван Асен II е в ситуация на епирския владетел. Той установява съюз с Никейската империя, свързвайки своята дъщеря в брак с наследника на никейския трон, и заедно планират атака срещу латинците. Те разпределят Източна Тракия помежду си и осъществяват подготовка за обсадата на Цариград, като към тях се присъединява владетелят на Солун, новоизбраният владетел на Епир и множество кумани. В края на 1235 и началото на 1236 година, обсадата на Цариград е във вихъра си и всички са убедени, че падането на града е само въпрос на време. Папата се опитва да облекчи положението на защитниците, като призовава унгарците да атакуват българите, но без успех. Въпреки това, в началото на 1236 година, обсадата частично се проваля благодарение на морски пробив, което значително подобрява позицията на латинците и води до крайния ѝ неуспех.

Какъв е грехът на Иван Асен II

След неуспеха, българският цар скъсва договора с никейците и се обръща към сътрудничество с латинците, повтаряйки до известна степен постъпката на Теодор Комнин спрямо България. Решението на българския владетел без съмнение е мотивирано от важни причини. Ето най-съществените сред тях:

1.Готвеният кръстоносен поход от Папата

Иван Асен осъзнава, че е само въпрос на време преди нов кръстоносен поход да премине през българските територии, за да подкрепи Латинската империя. Това поставя България в уязвима позиция, изложена на атаки от две страни. Иван Асен не може да бъде уверен в надеждността на своите съюзници като защита. Ако добавим и Унгария към уравнението, това вече води до сериозни проблеми.

2.Кой ще владее Константинопол

Това е "ябълката на раздора" между Иван Асен II и дука на Никейската империя, Йоан Ватаци. Въпреки че двете държави са сравнително равностойни по сила, завладяването на Цариград би предоставило значително предимство на всяка от тях. Ватаци притежава значително преимущество със силния си морски флот, докато българите са почти напълно лишени от такъв. Следователно, дори Иван Асен II да успее да превземе Цариград, той няма да разполага с необходимите морски сили за успешната му защита.

3.Татарско нахлуване

Татарите започват да се активизират от север под натиска на невижданата монголската експанзия под водачеството на Чингис хан и неговите наследници. Монголците, завладявайки обширни територии в Азия, постепенно проникват и в Европа, като това принуждава татарите да се насочат към българските земи, увеличавайки нападенията си в Северна България. Тази растяща заплаха изискваше сериозно внимание от страна на българите. През 1240/1241 година, братът на Иван Асен II - Иван Александър, демонстрира значително военно майсторство разгромявайки разузнавателен отряд на монголците, който бил изпратен в българските земи.

Какво е божието наказание на Иван Асен

При встъпването си в съюз с латинците през 1237 г., Иван Асен II започва активни действия в Източна Тракия срещу бившите си съюзници от Никейската империя.По същото време Търново е обхванато от голяма чумна епидемия, която отнема живота на съпругата на българския цар, на едно от децата му, както и на българския патриарх. Иван Асен II разглежда тези събития като "божие наказание" за нарушаването на договора с никейците и решава да прекрати съюза си с латинците. Въпреки че това е перспективата на ромейските хронисти, по-дълбоките причини за този ход се коренят в нарастващите татарски нашествия в Северна България и необходимостта от предприемане на мерки за защита. Иван Асен използва личната си трагедия като повод да се освободи от съюза си с латинците.

Допълнителен личен мотив в следващите години е и неговата страст към Анна Комнина - новата му избраница. Хронистите сравняват тяхната любов с тази между Клеопатра и Марк Антоний. Това подчертава значимото влияние, което тя е оказвала върху решенията на българския владетел през последните години на управлението му. Действията на Иван Асен II в последните години на управлението имат дълготрайни негативни последици за страната ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com