Какво да направим, за да не ни се запотяват очилата, докато носим маска?

7039
Какво да направим, за да не ни  се запотяват очилата, докато носим маска?
Снимка: iStock/Guliver

Когато носим медицинска маска, се появява един неприятен проблем за хората с очила. При издишване топлият въздух се издига нагоре и парата, съдържаща се в него, кондензира върху стъклата на очилата, като ги замъглява.

Това е особено опасно на улицата: при ограничена видимост е лесно да се блъснете в друг човек, да се спънете и паднете или да не забележите приближаващ се автомобил.

Как да дезинфекцираме перфектно предпазната маска за лице?

Последните две години маските са част от нашия живот почти на 100%. Ние не можем да ходим без тях, а и много от нас предпочитат да ги н...

Най-ефективният лек за този проблем е да поставите очилата над ръба на маската, а не отдолу. Така тя приляга по-близо до лицето. Издишаният въздух по-трудно се издига нагоре – и често само това е достатъчно, за да предотврати изобщо замъгляването на очилата. Това важи особено за домашно приготвените маски – проверете как прилягат към бузите ви.

Маските, които имат универсален размер, може да се прегънат в горната част, за да се осигури по-плътно прилягане. Ако маската все още не приляга плътно около носа, зашийте парче медна тел (най-лесно е да се извади от стар, непотребен кабел) в прегънатия горен ръб. След това огънете телчицата по очертанията на носа с цел да не остане празно пространство между маската и носа и тя да не се плъзга.

Вместо тел от кабел са подходящи кламери (като ги разгънете). Също може прегънатият горен край просто да се мине по дължината с няколко перфорации чрез канцеларски телбод.

Ако твърде много бързате и нямате време да си играете с канцеларски принадлежности, просто залепете горния край на маската към носа с тиксо – то, вярно, че и тиксото е канцеларска принадлежност, но с него ще стане по-бързо.

Съвет: Как да носим маска, без да запотяваме очилата си

Дори ако сте се ваксинирали срещу COVID-19 или сте се възстановили от инфекция, все пак е важно да носите маска. А с маските идва и еди...

Също така, правилната грижа за вашите очила може да помогне да се предотврати замъгляването им, когато носите маска. Сапуните и препаратите за миене на съдове са особено подходящи за предпазване на очилата от замъгляване: просто изплакнете лещите с тях. Пяната за бръснене и пастата за зъби също могат да служат като почистващо средство. Но първо трябва да се уверите, че тези препарати няма да повредят очилата ви. Агресивните смеси за почистване на водопровод и други подобни химикали със сигурност не са подходящи.

Ако домашните средства не работят според очакванията, можете също да купите специален комплект против запотяване на очила. Тези спрейове са предназначени именно за това: да предотвратят утаяването на дразнещ кондензат върху очилата.

Друг начин е да вземете сух сапун и да натъркате с него стъклото отвътре. След това полирайте с микрофиброва кърпа и – готово! Ако сте избърсали старателно стъклото с микрофибровата кърпа, финият слой сапун не влияе върху качеството на изгледа. Кондензатът наистина не се утаява върху така сапунисаните очила, но гледайте да не попаднете под дъжд - при намокряне сапунът може непредвидено да измие очите ви, а вероятно още детството си знаете, че това доста „люти“!

Ако измиете очилата с глицеринов сапун, това просто действие може да помогне срещу натрупването на кондензат върху очилата. Те ще продължат донякъде да се замъгляват - но влагата върху тях тутакси ще се изпарява, като оставя лещата чиста и суха. Обаче, за съжаление, действието на глицерина е достатъчно за доста кратко време - само няколко часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com