Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако шефът ви принуждава да напуснете работата си

14 юни 2024, 19:22 часа

Прави ли вашият ръководител всичко възможно, за да ви уволни? Или пък сте принудени да напишете заявление „по собствено желание“? Кариерен консултант дава насоки какво да направите в тези и в други случаи.

Според последните проучвания всеки втори служител има врагове на работното място. Някои от тях кроят луди интриги зад гърба им, други разпространяват мръсни слухове, трети си правят злобни шеги. Най-често хейтърите преследват една единствена цел - да ви „унижат“ или да постигнат уволнението ви.

Но най-лошото е, когато желанието да се отърват от вас се поражда не от вашият екип, а от самия шеф. По закон, разбира се, той не може да уволни служител само поради лична неприязън.

Ако шефът прави тези 3 неща, по-добре напуснете колкото се може по-бързо

И ето че всичко започва: дават ви безинтересна работа, нарочно ви затрупват с неизпълними проекти, а секретарката по искане на ръководството изготвя доклад, в който подробно описва вашето закъснение. Ситуацията е критична.

Мария Самиулина, управляващ съдружник на компания, ни помогна да разберем тази трудна тема. И така, прочетете правилата за поведение на стресираща работа.

1. Говорете с колегите си

За да разберете причините за промененото отношение на шефа, е полезно да анализирате защо той мърмори. В този случай ще ви помогнат колегите около вас. Външният поглед, а понякога и вътрешната информация са много по-ефективни от самоанализа, който обикновено завършва със заключението „той е лошият, а аз правя всичко правилно“.

Колегите могат да ви отворят очите, като ви кажат: "Шефът ви очакваше тази информация от вас миналата седмица, но вие не изпратихте нищо. Той ми каза, че сте се отпуснали напълно и сте спрели да работите, и така е започнала цялата бъркотия. В такъв случай ситуацията може да бъде поправена и да си върнете благоразположението на ръководството.

2. Накарайте шефа си да проведе откровен разговор с вас

Често причината за промененото поведение на шефа не може да бъде разкрита, а облаците се сгъстяват все повече и повече. Често срещани грешки - преминаване „в глуха защита“, общуване с шефа чрез трети лица, преминаване в открит конфликт, избягване на откровен разговор. По някаква причина малцина се осмеляват да направят последното, а изглежда, че какво по-лесно от това да отидеш при ръководителя и да му кажеш директно: „Виждам, че има известно недоразумение във връзка с работата ми. Много съм загрижен за това. Можем ли да поговорим и да си изясним нещата?"

Шефовете обичат, когато идвате при тях с признание, а в половината от случаите ситуацията може да бъде коригирана. Във втората половина от случаите ръководителят вече е взел вътрешно решение да се отърве от вас. По време на разговора настроението му е лесно да се усети. Но ако има предложение да напишете писмо за напускане, не бързайте да го правите, дори и той да ви заплаши.

7 начина да кажете на шефа си, че напускате работа

3. Искане за допълнителни плащания при прекратяване на трудовото правоотношение

Съществуват няколко основания за прекратяване на трудовия договор, но за съжаление повечето хора знаят само едно и то обикновено се предлага от ръководството - по инициатива на служителя (или „по желание“).

Но е достатъчно да отворите Кодекса на труда, чийто текст е достъпен в интернет. Един от членовете му гласи: „Основанието за прекратяване на трудовия договор е съгласието на страните“.

Затова особено прозорливо вместо изявлението „по собствено желание“ предлагайте да се приложи опцията „по взаимно съгласие“ с определени плащания като компенсации. Техният размер зависи от способността ви за договаряне. Обикновено на служителите се предлагат две или три месечни заплати преди напускането им.

4. Проучете Кодекса на труда

Ако шефът ви плаши с уволнение заради лошо изпълнение на задълженията ви, напомнете му, че според Кодекса на труда това трябва да бъде потвърдено от резултатите от атестацията.

За съжаление фактите са такива, че е изключително трудно да се преборите с желанието на работодателя да се отърве от вас. Например, ако се възмутите: „Това не е в длъжностната ми характеристика“ - получавате: „И ние ще ви го напишем там“, или пък, след като сте помолили устно шефа си за неотложни домашни дела, ви уволняват за отсъствие от работа.

Само някои от тях завеждат дело в съда, но след като са възстановени на работното си място с решение на съда, след известно време те все пак отиват на друга работа, защото е невъзможно да работиш там, където нямат нужда от теб.

5. Намерете си нова работа, преди да напуснете старата

Един последен съвет към тези, които все още не са решили дали да напуснат веднага или да се борят докрай. Често потенциалните работодатели се интересуват от бившите си ръководители какъв служител сте - искат препоръка.

Ето защо, ако сте решили да напуснете, опитайте се да не то правите, докато не получите предложение да отидете на ново място, в противен случай рискувате да получите „удар в гърба“ от бившия небрежен шеф. Съществува вероятност той да ви отмъсти, особено ако сте насъскали фирмата пред инспекцията по труда или сте го повлекли по съдебен път.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес