Какво да правите и какво да не правите при болно гърло

5153
Какво да правите и какво да не правите при болно гърло
Снимка: iStock

Болките в гърлото са много срещан проблем, без значение от времето навън. То може да ни боли и дори в най-топлите летни дни, ако сме прекалили с яденето на сладолед или пиенето на много студени напитки. Болка в гърлото може да се провокира и от студеното и влажно време и ако това се случи, е добре да знаете какво да правите и какво да не правите в този случай.

Първото и най-важно нещо е да не прибягвате веднага към пиенето на каквито и да било лекарства, преди да сте установили кое провокира болките в гърлото. Ако не се чувствате отпаднали и нямате температура, то направете си чай. Билките, които ще ви се отразят добре са лайка, мента или бъз, към които можете да добавите и лъжица мед. Ако след седмица, не почувствате облекчение и гърлото все още ви боли и продължавате да кашляте, то ви препоръчваме да идете на лекар.

Знаете ли този чудодеен народен лек за болно гърло?

Болките в гърлото са чест неприятен симптом в сезона на вирусите и грипа. Те могат да бъдат с различна интензивност и да причиняват как...

Едно от нещата, които не трябва да правите, когато имате болки в гърлото е да не ядете цитрусови плодове. Да, те са много полезни при настинки или грип и съдържат много витамин С, но тяхната киселинност ще раздразни допълнително лигавицата на и без това възпаленото гърло. Вместо тях можете да си приготвите прясно изцеден сок от банан, комбиниран с малко горски плодове.

За да излекувате по-бързо възпаленото си гърло е добре да пиете повече вода. Тялото ви трябва да бъде добре хидратирано, а това не можете да постигнете само с пиенето на сокове и чай. Освен това трябва да поддържате и нормални нива на влажност на въздуха, около 45%, като проветрявате често, помещението в което седите, защото сухият въздух също причинява дразнене в гърлото.

При болно и раздразнено гърло е добре да изключите някои от храните в менюто си и да ги замените с такива, които няма да дразнят възпалената лигавица. Ето защо ви препоръчваме временно да избягвате любимите си солети, крекери, ядки или силните подправки и да ги замените с топли супи, пюрета, омлет и различни билкови чайове.

Медът е природен антибиотик, който има противовъзпалително действие и се бори с инфекциите. Той засилва имунитета, поради което е много подходящ при болно гърло. Лъжица мед в чаша топъл чай ще успокой възпалението и ще спомогне за бързото ви възстановяване.

5 природни лека при болки в гърлото

Болките в гърлото подсказват протичането на възпалителен процес. Според оториноларинголога Наталия Бистрова болката в гърлото може да ...

На възпаленото и зачервено гърло, много добре ще се отрази и ако си направите компрес. За целта ви трябват парче памук, ракия или спирт и черен пипер. Наложете го около врата си и отгоре увийте с вълнен шал. Затоплящото му действие ще се отрази много добре на възпалената лигавица на гърлото и на лимфните възли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com