Какво е била Високата порта в Османската империя?

12810
Какво е била Високата порта в Османската империя?
Снимка: iStock/Guliver

В учебниците по история често се споменава за Високата порта в Османската империя, но помним ли какво е тя? Високата порта, звучаща на турски език като Bab-ı Ali (Бабъ Али), е диванът в Османската империя – тоест висш орган, съвет, който е взимал най-важните решения за развитието на Османската империя. Първоначално се обсъждали въпроси и теми, свързани с военни действия, а по-късно теми и проблеми от всякакъв характер – политически, икономически, административни. Високата порта била важна за развитието и благосъстоянието на империята, в нея се изработвала държавната политика, като на чело първоначално стоял султанът, в по-късни времена – Великият везир, който предавал решенията и обсъжданите теми на султана.

Данък Джизие – какво е представлявал в Османската империя?

От къде идва името на Високата порта?

Произходът на името на Високата порта е буквален – западните държави я наричат така, тъй като дипломатите им са приемани буквално на портата на двора, която се отличавала с голяма височина – била висока тази порта. Така диванът в Османската империя получил името Високата порта. Думата е свързана и произлиза и от портата към седалището на Великия везир в двореца Топкапъ, където султанът приемал чуждите посланици.

Съществува ли Високата порта днес?

С терминът Високата порта през годините в Османската империя са се означавали диванът, правителството на османската империя, а от 1654 година – сградата на Великото везирство, Министерството на външните и вътрешните работи и Държавният съвет до Топкапи Сарай в Истанбул. Когато имперското правителство започва да изпълнява функциите на дивана, което се случва по време на държавния преврат в Османската империя през 1908 година, наречен Хуриета, с думата Висока порта започва да се означава Външното министерство в империята. Днес ролята и функциите на Високата порта се изпълняват от един от осемдесетте и един вилаети в Турция, а именно най-големият, наречен вилаета Истанбул в Северозападна Турция. Това е най-голямата административно-териториална единица в Турция, тоест нещо като най-голямата област в България, като вилаетите в съседката ни се управляват от назначен валия така, както областите у нас се управляват от областни управители. Днес сградата, в която се намира Истанбулското валийство, е старата сграда на великото везирство.

Какво е диван в Османската империя – не е бил за сядане

Сградата на Високата порта днес не е тази, която е била в зората ѝ. Множество пожари са я сривали из основи през годините и тя е била издигана отново. Подобен е бил развоят през 18 век. Новата сграда е издигната през 1844 година.

Високата порта и България

Няма как историята на България да не е свързана с Високата порта, като се има предвид, че сме били 5 века под Османско владичество. Именно Високата порта е тази, която е принудена да възстанови официално правата на държавата ни, след като се завихря дипломатически скандал, оказан е натиск от българските правителства, а във Високата порта се срещат султанът Абдул Хамид IΙ с Екзарх Йосиф Ι, отличаващ се с изключителни дипломатически качества, който съумява да постигне разбирателство дори с корумпираната администрация на империята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com