Какво е бъдещето на вашата връзка?

21718
Какво е бъдещето на вашата връзка?
Снимка: Istock/Guliver

Американски психолози установиха закономерности на това, как готовността за обвързване в брак се променя с развитието на отношенията.

Построеният от учените модел отчита различни траектории на любовните романи и вероятността за техния щастлив край (сватба). Новото изследване е представено в сп. Journal of Marriage and Family, пише Live Science.

Разликата в годините определя връзката ви

Най-благоприятна е разликата от четири години‚ независимо дали партньорът ви е по-млад или по-стар от вас. А разликата от шест го...

Браян Оголски и колегите му установили, че измененията в желанието да се ожениш (омъжиш) помага да се предскажат бъдещите отношения. За проверка учените се допитали до 376 двойки (на възраст около 25 години) да отбележат на графика вероятността от сключване на брак за всеки месец от романа.

След това учените се опитали да разберат какви събития са повлияли на тази динамика. Прекалено много време, прекарано с приятели, разправии и равнодушие снижавали вероятността от брак, а срещата с родителите на партньора, прекараното заедно време и общите вкусове повишавали тази вероятност.

В допълнение към графиката доброволците давали малки интервюта всеки месец (във всеки от седемте месеца на проекта) и казвали на учените за важни измествания (период към редовни срещи, раздяла).

В резултат учените определили четири основни типа динамика на отношенията.

"Драматичната" група (34% от запитаните) се отличава с постоянни възходи и падения (от годеж до разрив и обратно). Членовете на тази група доста критично се отнасят към своите партньори и общото бъдеще.

Щастливци сте, ако имате връзка с тези 2 зодии

Никога не знаеш какво ще ти донесе любовта - разочарование или безгранично щастие. Рискуваме да обичаме хора, които могат да ни наранят...

Напротив, "фокусираните в партньора" (30 процента) се отнасят към половинката като към център на Вселената и в отношенията им почти не се наблюдава регрес.

"Обществено ориентираните" двойки (19%) се отличават с гладко развитие на отношенията, като върху динамиката на последните влияят основно възгледите на техните приятели и роднини.

И накрая, за "конфликтната" група (12%) са присъщи чести и бурни скандали.

Макар че учените предупреждават за опасност от опростяваща интерпретация на тези данни, те свързват четирите типа с възможност да се изчисли щастливото бъдеще на романа.

Вероятността от разрив в първата група е повече от двойна в сравнение с останалите три. Най-често щастлив финал се наблюдава във втората група. Постоянните конфликти (четвъртият тип) се оказали по-полезни за отношенията от резките скокове в различни посоки (първият, "драматичен" тип).

5 знака, които предвещават КРАЙ на връзката ви

Никога не знаеш кога ще дойде този момент, в който вече няма да си щастлив с човека до себе си. Повечето от нас затварят очи пред пробл...

Учените отбелязват, че неблагоприятният изход за "драматичните" двойки може да е предизвикан от интензивни контакти с приятели и други участници от социалната мрежа на човека – вероятно именно сред тях те търсят "резервни варианти", с които флиртуват и дори се срещат за всеки случай, допълва Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com