Какво е гликемичен индекс и как ви помага да отслабнете?

8695
Какво е гликемичен индекс и как ви помага да отслабнете?
Снимка: iStock

Съществуват хранителни режими за отслабване, които се основават на гликемичния индекс на храните. Гликемичният индекс показва влиянието на дадена храна върху нивата на кръвната захар.

Ако се стремите да свалите килограми, важно е консумираните храни да не повишават рязко кръвната захар. Това е във възможностите на храните с нисък гликемичен индекс. При тях покачването на глюкозата е бавно и умерено. Това ги прави подходящ избор за постигане на фина талия и грижа за здравето, тъй като са отличен избор при метаболитни нарушения, диабет и инсулинова резистентност.

Как се определя гликемичният индекс на храните?

За храната с най-високият гликемичен индекс – 100 се приема глюкозата. Индексът на всички останали храни се определя със скала от 0 до 100 според нея. В дигиталното пространство ще намерите достатъчно изчерпателна информация за точния гликемичен индекс на всяка храна и това ще ви помогне да съставите менюто си, избирайки само такива с нисък или среден гликемичен индекс.

Какво е нисък и какво е висок гликемичен индекс?

За висок се приема гликемичният индекс над 70. Храните с такъв гликемичен индекс лесно добавят сантиметри към обиколките ви и застрашават здравето ви с диабет и сърдечно-съдови заболявания. За нисък се приема гликемичен индекс под 50. Колкото по-нисък е, толкова по-лесно и неусетно ще свалите излишните килограми, тъй като ниският индекс подпомага изгарянето на мазнините чрез намаляване на нивата на инсулина.

Храните с нисък индекс подпомагат и поддържането в нормални граници на лошия холестерол и триглицеридите. Тези храни са полезни и за овладяване на вълчия апетит, тъй като чрез контрола над кръвната захар се избягва внезапното чувство за глад и приемащият ги се чувства сит по-дълго.

Опровергаха популярния мит за пълнозърнестите храни и наднорменото тегло

Ново изследване опроверга схващането, че консумацията на пълнозърнести продукти снижава риска от наднормено тегло. Според изводите от п...

Кои са храните с най-висок и с най-нисък гликемичен индекс?

Повечето хора считат, че плодовете и зеленчуците са идеални за диета за отслабване и имат нисък индекс. Това е далеч от истината. Някои плодове като череши, грейпфрут, праскови, сливи, кайсии имат нисък гликемичен индекс – около 20-30. Други плодове са със среден – портокал, круши, ябълки, киви, грозде, а други са с много висок гликемичен индекс и е необходимо да се откажете от тях, докато се стремите към отслабване – ананас, пъпеш, диня, смокиня.

Същото се отнася и за зеленчуците. Сред тях с нисък индекс са зеле, чушки, зелени листни зеленчуци, домати, гъби, лук, а с над средния индекс са картофите и царевицата, които трябва да консумирате в ограничени количества по време на диета за отслабване.

От варивата и зърнените храни с нисък гликемичен индекс са нахут, леща, грах и ръжен хляб, останалите са основно със среден и висок и следва да се избягват. Млечните продукти са с нисък и среден индекс и са подходящи за отслабване. Сладките храни, снаксове, торти, шоколад, пасти и други подобни са храните с най-висок гликемичен индекс и са крайно непрепоръчителни при диета за контрол на теглото. Заменете ги с шепа ядки.

Ядките, макар да са калорични, са с нисък гликемичен индекс и са чудесни за диетата ви. Внимавайте обаче да не купувате смесени със стадифи и сушени плодове, тъй като те рязко повишават нивата на кръвната захар и не се препоръчват за разлика от суровите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com