Какво италианците правят различно от нас при готвенето на спагети?

4901
Какво италианците правят различно от нас при готвенето на спагети?
Снимка: Divily / Pixabay

Не е изненадващо, че пастата е толкова популярна по целия свят: тя е евтина, бърза и лесна за приготвяне, питателна. За елегантна маса можете да сервирате спагети със сос от пушена сьомга, за обикновена вечеря са подходящи юфка с гърди и яйце, а най-простото кулинарно решение е просто да сготвите паста и да я поръсите с настъргано сирене.

Пастата се добавя към салати и супи. Пастата се пълни например с рикота и спанак. Разбира се, редкият сос за паста може да мине без пармезан, тъй като вкусът на това сирене довежда ястието до съвършенство. Въпреки това, не трябва да се изкушавате да добавяте пармезан навсякъде, тъй като богатият му аромат може да надвие вкуса на много продукти. Пармезанът например притъпява вкуса на рибата.

Тестото за паста се прави от пшенично брашно, смесено с вода, включително яйца и зехтин. Пълнозърнестата паста има по-тъмен цвят. Има пасти на базата на брашно от елда, царевица, ориз и соя. Напоследък станаха широко разпространени спагетите с различни вкусове: домати, спанак, артишок, шафран.

Доскоро в Италия е имало закон, според който пастата се е приготвяла изключително от твърда пшеница. Сега, според новите разпоредби на ЕС, пастата може да се прави от всяко пшенично брашно. Италия не може да не приеме общото за страните от ЕС правило.

По италиански: 33 вида паста, които да опознаете

Сухата паста може да се съхранява в затворен съд при стайна температура в продължение на много месеци. Прясна паста в хладилника за няколко дни. Ако искате да удължите срока й на годност, имате само една алтернатива – или да я изсушите, или да я поставите във фризера. Между другото, веднъж замразената паста не трябва да се размразява преди готвене.

Какво е количеството паста на порция?

Традиционно се смята, че средната порция на човек е 80 гр. В домашни условия пастата се приготвя в размер на 100 гр за всеки човек на масата.

Не бива да прекалявате със соса или дресинга: макароните трябва да се подправят само със соса, но в никакъв случай да не потъват в него, т.е. След смесването на макароните със соса на дъното на чинията за сервиране не трябва да остава сос.

Италианците знаят колко време се вари паста - ето какво правят!

Какво италианците правят различно от нас при готвенето на спагети?

Количеството вода в тенджерата е също толкова важно. За ефективно приготвяне на суха паста е необходима вода в размер на 1 литър на всеки сто грама паста. Препоръчваме използването на едра морска сол (10-12 грама на литър). Солта се добавя веднага, когато водата започне да завира. Ако сложите сол по-рано, ще трябва да изчакате повече време, за да заври.

След осоляване на водата, след две-три минути макароните се поставят в тенджерата, като топлината на котлона може да се увеличи, за да се поддържа точката на кипене.

Времето за готвене (обикновено посочено на опаковката) варира в зависимост от вида и количеството на пастата. Но всеки италианец ще ви каже, каквото и да пише на опаковката, ако искате да ви е вкусно, опитайте пастата. След леко обдухване пастата се похапва и се опитва - може да е твърда (не е сварена), или прекалено мека (преварена).

Правилната паста трябва да може, както казват италианците, al dente (произнася се „ал денте“). Това означава, че водата трябва да се източи, когато пастата при опитване трябва да усещате нежно на повърхността със забележимо уплътняване по средата. Рядко някой получава пастата както трябва от първия път. Отцедената паста веднага се овкусява с готовия сос. Препоръчително е да затоплите чинията за сервиране и порционните чинии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com