Какво казва котката ни - приложение превежда мяукането

16957
Какво казва котката ни - приложение превежда мяукането
Снимка: БГНЕС

Инженерът Хавиер Санчес, който помогна за разработването на гласовия асистент на „Амазон“ за Алекс, създаде приложение за смартфон, което превежда котешки мяукания на човешки език, пише БГНЕС. „MeowTalk“ слуша звуците, издавани от животните и се опитва да разпознае тяхното значение. Собственикът на котката, вече добре запознат с нейното поведение и желания, може също да участва в създаването на база данни за мяукания, която ще се събира от изкуствен интелект.

Засега приложението е ограничено до 13 котешки фрази, които включват „Нахрани ме“, „Ядосан съм “ и „Махни се от мен“. Според научните изследвания животните нямат един език, който всички да разбират. Всеки издаден звук е уникален, всяка котка има свое собствено мяукане. Следователно приложението няма обща база, то се конфигурира индивидуално за всеки потребител. Програмата записва звуците на животното и ги индексира. за да може изкуственият интелект да възприема по-добре гласа му. Разбирането на котката ще се подобри, докато използвате програмата.

Бременна котка се настани в родилно отделение в Турция

Персоналът на частна болница в северната провинция Болу прие необичаен пациент, съобщи „Сабах”. Котка на бели и черни петна...

Според Санчес, в бъдеще разработчиците се надяват да създадат интелигентен нашийник за котки, който да може незабавно да превежда и мяуканията на разбираем за човека език. „Мисля, че това е особено важно сега, тъй като поради необходимостта да се поддържа социална дистанция, хората трябва да прекарват доста време вкъщи с другата си половина - котката“, казва Санчес. „Това ще позволи на собствениците да общуват с котките си или поне да разбират желанията им, но най-важното е да намерят общ език с тях“, добави той.

Приложението е налично в „Google Play Store“ и „App Store“. Програмата беше пусната не толкова отдавна, така че не всички потребителски отзиви са положителни. Някои хора се оплакват от възникнали грешки. "Това вече започва да ме изнервя. Току-що изтеглих приложението и дори нямах време да го използвам, когато започна да се появява съобщение, че Wi-Fi не е свързан", пише един от потребителите. „В 90% от случаите получих превод „ Влюбен съм “, написа друг потребител. „Много съм доволен да мисля, че моите котки ме обичат толкова много, но веднъж имаше случай, когато хапеха и съскаха и дори тогава приложението беше сигурно, че те показват любов“, добави той. Но има и положителни отзиви. Средната оценка на програмата в „Google Play Store“ е 4,3 точки. "Ако не го приемате прекалено сериозно, тогава това е забавно приложение. Кой знае, може би с времето ще се научи да разпознава мяукането на котката ми във всяка ситуация. Има надежда за това", пише потребителят

"Това е интересна концепция. Хареса ми, защото котката ми постоянно говори нещо", казва друг коментар. „В повечето случаи котките наистина се опитват да общуват с хората и повечето собственици ще могат да им отговорят“, казва Джулиет Джоунс, специалист по котешки поведения в „The Animals Charity“. Тя отбеляза, че когато се опитва да разбере животното си чрез програмата, собственикът може да тълкува погрешно мяукането на своя домашен любимец. "Могат да възникнат неточности, които могат да накарат собственика да не разбере какво всъщност се опитва да предаде котката. Това може да навреди на котката, собственика и техните отношения - например, ако котката мърка, това не означава непременно, че е щастлива и спокойна. Като мърка, котката може да привлече внимание или да сигнализира за дискомфорт. В сегашния си вид приложението трябва да се използва само за развлекателни цели“, казва тя.

„Вероятно никога няма да успеем да превърнем котешките мяукания в човешки думи, казва експертът по поведение на котките Анита Келси. Можем само малко да се забавляваме с мисълта, че можем да ги разберем от нашата човешка гледна точка. Приложението изглежда забавно и няма нищо лошо да се забавлявате с котката си".

С какво се занимава най-богатата котка?

Най-богатата котка има 250 000 последователи в Инстаграм. Въпреки че бъдещето й е гарантирано след смъртта на собственика й, покойният ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com