Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не е наред с психиката на хората, които живеят в хаос?

12 юни 2024, 22:21 часа

На бюрото в офиса има купища документи, а вкъщи - купища дрехи. Дори телефонът ви е бъркотия: куп ненужни приложения, безполезни файлове. Какво е това, нормална човешка черта или някаква патология?

Когато безпорядъкът е норма?

Всеки има свое собствено понятие за ред и комфорт. Това, което ни изглежда като купчина боклук, на друг човек - организация на пространството. Редът е свързан с граници и начин на мислене.

Ако сте ефективни в разхвърляна стая или на бюро, затрупано с книжа, свикнали сте да намирате вещи и документи с ловкостта на магьосник да ги изваждате от купчината.

Кои зодии предпочитат креативна свобода и хаос?

Когато имате психични проблеми?

Друг е въпросът, когато не можете да намерите това, от което се нуждаете, и се чувствате неудобно в претрупано пространство.

Бъркотията в къщата е отражение на нашата вътрешна същност, нашите мисли, желания, емоции, цели. Безпорядъкът може да е отражение на неразрешена мъка, травма, може би депресия. Може да показва претоварване и опит да се защитите.

Случва се човек да се чувства неудобно и неприятно в дома. Тогава той може несъзнателно да го разхвърля. Разхвърляният дом може да показва страх от новости, че ти е трудно да се разделиш със стари неща. Друга причина -колекционерска страст.

Помислете добре ли е, че нещата постепенно ви изтласкват от дома ви и той става като склад, в който е трудно да подредите нещата.

7 фактора, които внасят хаос в живота ни

Как да се справим с безпорядъка?

Ако искате да подредите нещата в главата си, подредете нещата в апартамента си. Отделете поне 15 минути на ден, за да почистите всяка част от дома си. Вземете една кошница и сложете в нея всичко, което не можете да сортирате. Всеки ден изпразвайте тази кошница част по част. Може би 5 минути. Ако сте определили място за всяко нещо, следвайте това правило. Взимате го и го поставяте на мястото му.

Почистването активира мозъка и дори подобрява настроението ви. Но, разбира се, при условие, че не прекарате един ден в подреждане на шкафове и след това рухнете от безсилие.

Има много системи за почистване. Намерете и използвайте тази, която ви подхожда.

Топ 3 системи за почистване

Методът „Магическото подреждане“ на Мари Кондо. Основната идея е да изчистите нещата веднъж и за цял живот. Съхранявайте само онези неща, които наистина носят радост и ги подредете  правилно.

"Fly Lady" Авторът на системата Марла Сийли предлага да не чакате, докато се натрупа бъркотията, а да отделяте 15 минути на ден за почистване, с изключение на почивните дни. Освен това, когато купувате ново нещо, трябва да се отървете от подобно старо.

„Death Tidying“  е шведският подход към премахването на бъркотията. Основната идея е да си представите, че всичките ви неща са това, което ще остане след вас и някой ще трябва да се занимава с тях.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес