Какво не трябва да пием и ядем преди лягане

18019
Какво не трябва да пием и ядем преди лягане
Снимка: Karolina Grabowska / Pixabay

На гладен стомах наистина се заспива трудно. Отивате до хладилника и хапвате каквото намерите. До тук добре, но трябва да знаете, че има и храни, които пречат на съня. Поради тази причина за здрав сън, то избягвайте следните храни, преди да си легнете.

Мазни храни

Преди сън, тялото се настройва за почивка. Тогава и температурата му спада с 1 градус. Това е необходимо за качествения и дълбок сън. За мазните храни обаче стомахът използва много енергия, за да ги преработи. Този процес кара температурата незначително да се повиши, но достатъчно, за да попречи за производството на мелатонин – хормонът на съня. Поради тази причина преди сън не трябва да се консумират мазни храни, бързи такива или пържени продукти.

6 храни, които ви помагат да спите по-добре

Всички знаем, че диетата има важно влияние върху нашето здраве и че нездравословното хранене може да причини разстройства и заболявания...

Червено месо

То не е мазно, но също е добре да го изключите от вечерното си меню. Причината е се крие в животинския белтък. Протеинът съдържа аминокиселини, които са способни да стимулират произвеждането на „възбуждащи“ невромедиатори, като норадреналин. Това е хормон за приемане на бързи решения. Той се изработва при стрес и екстремни ситуации.

Преди сън това на никого не е нужно. Говеждото месо се преработва поне 3-4 часа, дори при бодърстване. През нощта този процес отнема цялото време за сън и определено оказва своето влияние. Добре е да го замените с пилешко, риба или плодове, за да не затормозявате организма си в преработката на вечерята.

Сладко

Има две причини, поради, които да откажете сладкото преди сън. Първата е, че захарта е източник на енергия, която е излишна в случая. Втората е, че захарта предизвиква свръхпроизводство на инсулин в кръвта и след 2-3 се получава обратния ефект – рязко падане на захарта и чувство на глад. Така можете да се събудите през нощта и да сте прегладнели.

4 неща, които ще се случат с тялото ни, ако спим без одеяло

Почти всеки от нас спи с одеяло. Малцина са онези, които избутват завивките настрани, когато лягат в леглото. Това е валидно най-вече з...

Черен чай и кафе

За кафето е ясно защо, но малко хора знаят, че и в черния чай има кофеин. Затова преди сън е добре да пиете билков чай от лайка или мента. Той има успокояващо действие върху организма и ще можете да заспите по-лесно.

Шоколад

В малки количества можете да си хапнете черен шоколад преди сън. Той стимулира производството на серотонин – хормонът на щастието. Това от своя страна помага да се преборите със стреса и съответно да заспите по-лесно. Ограничете се само с едно парченце, тъй като черният шоколад съдържа теобромин – родственик на кофеина.

Алкохол

Какво ни пречи да имаме добър сън

Добрият и качествен сън е в основата на представянето ни през деня. Сънят оказва влияние върху здравето и цялостното физическо състояни...

Много хора пият по 1-2 чаши вино преди сън, за да заспят по-добре. Действително заспивате по-бързо, но за сметка на това сънят ви е по-лош. Също така, алкохолът обезводнява организма и вие се събуждате супер жадни.

Продукти с витамин С

Те съдържат енергия, която е добре да се усвои при първата половина на деня, а не след това. Така е по-добре за храносмилането, фигурата и добрия сън.

Пикантна храна

Тя загрява тялото и възпрепятства производството на мелатонина. Тя се преработва трудно, което от своя страна води до болки в стомаха и киселини. Резултатът е само един – лош сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com