Какво не трябва да забравяте при организирани преходи в планината?

1631
Какво не трябва да забравяте при организирани преходи в планината?
Снимка: iStock/Guliver

Планинските преходи са приятен начин да прекарате уикенд или просто ден от отпуската си далеч от шума и мръсния въздух в града, да се насладите на спиращи дъха гледки, да създадете нови приятелства, откриете съмишленици и да релаксирате по начин, който ще презареди и тялото, и душата ви. Никога не следва да забравяте обаче, че планината е колкото полезна и вълшебно красива, толкова и опасна. И това важи за всеки месец от годината, макар опасността да е по-висока през студените месеци. При организирани преходи в планината трябва да знаете както какво да носите, така и какви правила за безопасност да спазвате.

Какво да носите със себе си при организирани преходи в планината?

1.  Задължително вземете връхна дреха. Дори да е 40 градуса в града. Никога не знаете какво може да се случи. Времето в планината и по високите места е динамично, а вечер температурите падат по такива, които са сравними с тези в късна есен. Има местенца, на които и през август може да мечтаете за яке и камина. Връхната дреха трябва да е плътна, но лека, за да не ви натежава.

2.  Дъждобранът може да ви звучи като крайно излишен, но се оказва, че това далеч не е така. В планината бурите не са рядкост. Има леки дъждобрани, прибрани в кутийки не по-големи от ключодържатели. Тънки са, но ще ви свършат идеална за целта работа. Снабдете се с такъв и го сложете в раницата.

Знаете ли какво е славянското име на Стара планина?

3.  Аптечка за първа помощ. Е, добре де, кислородна вода, спирт, лепенка и бинт са достатъчни. По време на организирани преходи в планината не е изключено някой да се нарани или одраска и да бъде доволен, че катери планините именно с вас

4.  Кремът против слънчево изгаряне е нещо, което почти всички забравят, когато събират багажа си за преход. Високо в планината слънцето е най-близо до вас и може да причини изгаряне, сравнимо с това от цял ден, прекаран на горещия пясък на морския бряг. Ако опаковката ви е голяма, отсипете малко в празна от друг козметичен продукт, но не се лишавайте от слънцезащита. В случай, че трудно виждате при силно слънце, сложете и кутията си със слънчеви очила.

5.  Тениска и клин за преобличане – всичко се случва, фенерче и запалка или кибрит са други важни вещи, без които да не тръгвате на организирани преходи в планината.

6.  В случай, че имате алергия или подозирате такава, вземете комплект за първа помощ при тежки алергични реакции.

7.  Кафе и захар – едното е за душата, а другото – ако ви падне кръвната захар и ви прималее от дългия преход.

Знаете ли коя е най-дългата планина в света?

Правила за безопасност при организирани преходи в планината

1.  Отдайте се на това вълнуващо приключение, ако сте здрави и се чувствате добре. В случай, че скоро сте преминали през заболяване или че имате обострено хронично, по-добре релаксирайте по друг начин и не тръгвайте на организирани преходи в планината. Планината дава сила и живот, но преходът натоварва организма и може да бъде невъзможен или крайно изтощителен за определени заболявания и в периоди на възстановяване.

2.  Изберете група, съобразена с вашия опит и възможности при организирани преходи в планината. Ако сте начинаещи, а преходът е на планинари с огромен опит, ще ви е трудно да ги следвате.

3.  Не тръгвайте сами. Организираните преходи в планината са по-безопасни. Следвайте стриктно указанията и не се отделяйте от групата, за да не се изгубите – нещо, което е твърде вероятно в планината и твърде опасно.

4.  Не пренебрегвайте избора на дрехи и обувки за прехода. Ясно е, че следва да са спортни, но това далеч не е достатъчно. Планинарите с опит препоръчват обувките да не са с тънка подметка, да са високи над глезена, за да пазят крака от травми, да са с грайфери и да са повече от удобни. Никога не предприемайте организирани преходи в планината с нови обувки, които не сте изпробвали и разтъпкали в парка например. По отношение на дрехите дългите крачоли са най-безопасни, тъй като ще ви предпазят от змии и кърлежи.

5.  Следвайте стриктно указанията на водача и проявете самодисциплина при организирани преходи в планината

6.  Ако се изгубите, правилният път е надолу. Така по-лесно ще стигнете до шосе, път, село, река или друго място, което да ви помогне.

7.   Заредете телефона си и пазете батерията му. Важно е да имате записани номера за помощ и на планинската служба, не разчитайте, че ги има в интернет, в  планината може и да нямате обхват.

8.   Запознайте се с правилата за безопасност при гръмотевична буря – къде да застанете, какво да избягвате, кои предмети да са далеч от вас – има достатъчно информация онлайн, която може да спаси живота ви.

Не пропускайте прясна вода, нещо за хапване, доброто си настроение и… усмивката. Приятно да ви е!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Мис съвършенство: как да свалим мазнините по корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com