Какво отблъсква мухите – ето няколко хитри начина за справяне с тях

7246
Какво отблъсква мухите – ето няколко хитри начина за справяне с тях
Снимка: iStock

Сезонът на загорялата кожа, отпуските, пълните с приключения пътешествия или дългоочакваната ваканция с приятелите, огнените залези, вечерите, споделени с пенливите морски вълни, приятната книга или компанията, има и своя недостатък – нашествието на насекомите, които са в състояние да вгорчат всяка вечер на открито.

Някои от тях са само досадни, докато други като пчелите и осите могат да причинят алергична реакция, която в редки случаи може да бъде животозастрашаваща. Комарите и мухите пък са преносители на заболявания, което прави намирането на методи за ефективна борба с тях и предпазване от набезите им от ключово значение за спокойно и приятно лято. Какво отблъсква мухите – тези първенци по досаждане сред насекомите и защо гадинките са не само неприятни, но и опасни?

Рискове и болести, свързани с мухите – за  какво да внимавате

Още: 6 лесни и естествени средства за борба с мухите и комарите

Известно е, че мухите кацат по най-мръсните места и по… екскременти от хора и животни. Така те реално пренасят чрез тялото си и чрез стомашно-чревния си тракт болестотворни бактерии и мръсотия, когато кацнат на храната или върху вас. Това прави мухите не само досадни, но и опасни за здравето ви и поражда въпроса какво отблъсква мухите ефективно и как да се справите с тях особено ако дома ви привлича по някаква причина неприятните насекоми като магнит. Проблемът може да възникне не само в жилището, но и на вилата, двора или в градината. Ситуацията се усложнява, ако имате животни – селскостопански или домашни, дворни или в апартамента, тъй като наличието им прави вашето местенце по-апетитно за мухите и ги привлича. Поддържането на чистота в дома и двора, както и прибирането на храната в затворени шкафове и в хладилника, може да намали привлекателността на дома ви за мухите, но няма да помогне да се справите с тях изцяло, а те са преносители на неприятни и опасни заболявания не само за хората, но и за животните като:

  • зоонозни – заболявания, които засягат и животните, и хората и могат сериозно да застрашат човешкото здраве,
  • микроорганизми, причинители на различни заболявания, които микроорганизми са над 350 вида, що се отнася за пренасяните от домашната муха и които са по-опасни от считаното до момента според новите проучвания, проведени от редица научни заведения, сред които и Пенсилванския университет,
  • опаразитяване – мухите причиняват едно от опасните заболявания при домашните любимци – кучетата – дирофилариоза, както и опасни болести по стопанските животни,
  • кожни заболявания и усложнени на съществуващи рани особено при животните,
  • носители са на бактерията Helicobacter pylori, която причинява язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и дори рак на стомаха според National Geographic.

Ако не съумеете да се справите с мухите, те могат да доведат до сериозни загуби, ако отглеждате животни – домашни или селскостопански – с цел осигуряване на прехрана на домакинството.  Това прави въпроса какво отблъсква мухите още по-важен.

Какво отблъсква мухите – как да се справим с тях?

Още: Забравете за досадните мухи като поставите ТЕЗИ растения

Освен фирмите, които извършват професионално тази дейност, освен различните спрейове, с които може да обработвате дома и градината си, има и други начини да решите ефективно проблема, както и средства, които отблъскват мухите, част от които са изключително приятни за прилагане или поне безопасни, безплатни и безвредни.

1. Етерични масла

Обичате ли аромата на карамфил, мента или лавандула? Изключително приятно е домът ви да ухае така. И докато вие се отпускате или опиянявате от аромата, мухите не го понасят и бягат там, където мирише на тези етерични масла. Сложете ги в лампата за ароматерапия и се насладете на двоен резултат – удоволствие за вас и отблъскване на досадните мухи.

2. Оцет

Той едва ли ви е толкова приятен, колкото ментата, но не можем да го наречем противен, какъвто най-често е ароматът на препаратите за борба с мухите. Не се тревожете, не се налага да наливате мебелите с оцет. Просто сипете в буркан, затворете, направете дупки в капачката и се насладете как мухите попадат в този капан, от който няма излизане.

3. Спирт

Спиртът също е сред миризмите, които отблъскват с лекота мухите. Може да използвате спиртно питие, което предпочитате, за да напръскате с пулверизатор дома си. Само внимавайте, ако ще шофирате – вие също ще ухаете на алкохол, дори да не сте пили.

4. Растения

Знаете ли, че има цветя, които ядат мухи? Не се шегуваме. Мухловката на венера е подобен хищник. Дали ще успеете да я отглеждате, преценете сами, но тя е идеалното решение за гадинките, които вие не успявате да уловите.

Необходимо е и да внимавате как и къде държите храната, да изхвърляте боклука своевременно, кошовете да са с капак, а ако имате тоалетни за домашните любимци в двора, да ги почиствате поне 2-3 пъти на ден. Необходими са ви и комарници за врати и прозорци, когато говорим за закрити пространства, както и капани и ленти за мухи, ако говорим за двор и тераса. Само с комбинирани методи и усилия ще се справите с тези досадни и опасни гадинки.

Още: Народни поличби за мухите в къщата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com