Какво означава името на Хонг Конг?

10094
Какво означава името на Хонг Конг?

Словосъчетанието „Хонг Конг“ на китайския диалект „юе“ означава „благоуханен залив“. Обикновено се произнася слято: „Хонконг“, съществува и вариант за изписване „Хонгконг“.

Обозначен като „Специален административен район Хонг Конг на Китай“, той е разположен предимно на полуостров Цзюлун, който се вдава дълбоко навътре в Южнокитайско море.

Неговата територия се състои от остров Хонг Конг, полуостров Цзюлун, т. нар. „Нови територии“, както и съседни острови. Сред туристите най-популярни са близко разположените острови: Лантау - където се намират голяма бронзова статуя на Буда и изложбеният център AsiaWorld-Expo; известният с рибните си ресторанти и липсата на автомобили Лама; също и Чеунг-Чау с популярен фестивал на традиционни кифлички, както и с екзотична разбойническа пещера, в която известният пират Чеунг По-цай криел плячката си.

Развлечения и атракции

Пътешествие до Хонг Конг не минава без екскурзия до статуята на най-големия в света бронзов седящ Буда. Близко разположеният храм „Ман Мо“ представлява живописна сграда, която е посветена на божествата на литературата – Ман, и на войната Мо; впечатляват огромните благоуханни спирали, които висят точно над главите на посетителите.

Заслужава също внимание и Алеята на звездите – тук се отдава почит към талантите на хонгконгската филмова индустрия, създатели на прочутите карате-филми.

Плаващ ресторант, символ на Хонконг, потъна в Южнокитайско море (СНИМКИ)

Други забележителности са впечатляващият храм „Уонг Тай-син“, триетажното здание „Мюрей-хаус“ от колониалната епоха, Историческият музей, както и връх Виктория - перфектна панорамно-обзорна площадка.

Модерни забавления в Хонконг предоставят Дисниленд, океанариумът и лазерното шоу „Светлинна симфония". Това грандиозно зрелище, определено в Книгата на Гинес като „най-голямото регулярно светлинно-звуково шоу в света“, включва в действието си повече от 40 сгради близо до пристанище „Виктория“. Шоуто представя спектаклите си вечерно време от 20.00 часа.

Любителите на нощните развлечения си заслужава да посетят някой от клубовете „Лан Куай Фонг“ (Централ). След полунощ може да прекарате приятно в многобройните барове на „Уаншай“ или терасата „Натсуърд“ и „Сохо“ (Централ).

Шопинг

Шопингът е една от главните атракции на Хонг Конг: тук ще откриете бутици на водещи модни дизайнери, както и улични пазари с море от китайски стоки на доста умерени цени. По този повод: Хонконг е свободна икономическа зона, затова електронни уреди и апаратури, фотографско оборудване и фото-аксесоари, дрехи и обувки са много по-евтини тук, отколкото в Европа.

Специални сувенири от Хонг Конг може да бъдат диаманти, перли, нефрит и други скъпоценни и полускъпоценни камъни. Тук се продават великолепна коприна, висококачествени порцеланови съдове, картини и калиграфия.

За познавачите работят огромни магазини с азиатска козметика и китайски алтернативни лекарства. В супермаркетите и магазините за сувенири можете да си купите приятни дреболии: ароматни пръчици, дискове с етническа музика, висящи йероглифи, възглавници с ароматни билки, статуетки за привличане на късмет.

Хонг Конг с основание се счита за една от световните столици на бизнеса с кожени дрехи. В сравнение с други градове в Китай тук има много по-голям избор с по-високо качество, но на по-ниски цени.

Топ 20 на най-добрите страни за живеене

Кухнята и ресторантите на Хонг Конг

Хонг Конг с право има славата на една от кулинарните столици на света: тук можете да намерите луксозни заведения с китайска, тайландска, италианска, френска, японска, средиземноморска, индийска, руска и дори скандинавска кухня. В ресторантите от висока класа се практикува задължителен дрес-код.

В средата на района Сайкун се намира площадът „Хой Понг“ с множество отлични рибни ресторанти. А известният плаващ ресторантски комплекс „Кралство Джъмбо“ се е превърнал в истинска легенда сред туристите – той включва кафене, банкетни и конферентни зали, кулинарна академия.

Сред най-популярните ресторанти в Хонг Конг са „Каузуей бей“ – в традиционен хонгконгски стил, предлагащ азиатска кухня; „Лан Куай Фонг“ - за любителите на интернационалната кулинария; „Цим Шай-цуй“ - екзотична кухня. Повечето ресторанти в Хонконг мълчаливо добавят към сметката 10% бакшиш за обслужването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com