Какво означава това изражение?

4679
Какво означава това изражение?

Американски учени са установили универсално за много езици и култури на Земята изражение на лицето – то отговаря за негативни емоции от типа "Не, не съм съгласен". Изследването е публикувано в сп. Cognition, съобщава университетът на Охайо.

"Лицето Не", както го нарекли изследователите, се състои от повдигнати вежди, присвити устни и приповдигната брадичка. То в еднаква степен е разбираемо за носителите на английски, испански, китайски език, а също и за глухите, които общуват на езика на жестовете.

Мъж получи ново лице в най-сложната трансплантация

Хирурзи от медицинския център "Лангон" при университета на Ню Йорк са извършили най-мащабната до днес трансплантация на лице. Пациентъ...

Екип американски лингвисти са се опитали да открият универсални свойства, присъстващи във всички езици на Земята. Те смятат, че най-лесно е да се установят негативните черти, тъй като средствата за израз на агресия са се формирали в комуникативната среда на човешките предци още преди възникването на езиците.

След това изследователите са установили, че универсалното "лице Не" (ако то съществува) трябва да се състои от три базови израза – гняв, отвращение и презрение. За проверка на тази хипотеза те събрали 158 студенти от университета на Охайо (носители на различни езици) и ги поставили пред камерата.

Учените разговаряли с тях и записвали израженията на лицата им, съпътстващи негативни граматически маркери (думи и елементи от граматиката, съответстващи на негативни мнения и емоции). След това компютърни алгоритми отделяли общите елементи в тези изражения.

Какво издава лицето ни

Поне веднъж сте изпитвали силно отблъскване или привличане към непознат, взирайки се само в лицето му. А чувствата Ви съвсем не са били...

Оказало се, че лицевите мускули инстинктивно се свиват, формирайки "лицето Не", със същата честота, с която хората говорят (или показват жестове). "Доколкото ни е известно, това е първото доказателство, че изражението на лицето, отговорно за отрицателните морални съждения, е неотменен и универсален елемент на езика", казва съавторът на статията Алекс Мартинес.

Следващата крачка на учените ще е търсенето на други универсални изражения – с помощта на компютърен анализ на милиони клипове, качени в YouTube, и подобни големи бази данни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com