Какво се случва, ако седите дълго време в тоалетната?

17910
Какво се случва, ако седите дълго време в тоалетната?
Снимка: iStock

Този лош навик може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Със сигурност мнозина са запознати с навика да прекарват дълго време в тоалетната. Някой чете книга, някой "седи" със смартфон. Някои дори успяват да гледат филми. Но дали е толкова безопасно, колкото изглежда просто на пръв поглед?

Нормалното време за дефекация (процесът, при който тялото изхвърля изпражненията от храносмилателния тракт през ануса) трябва да бъде не повече от пет минути. Ако този процес редовно отнема повече време, това сигнализира за проблем с червата - трябва да се свържете със специалист.

И така, какво застрашава навика да седите дълго време в тоалетната?

Хемороиди

Редовният престой в тоалетната за повече от 15 минути силно нарушава притока на кръв в таза, което влошава кръвоснабдяването на хемороидите. Те се разширяват, възпаляват се и болят. В тежки случаи те могат да започнат да кървят и да донесат силен дискомфорт.

Хроничен запек

Те могат да се развият поради редовно нарушаване на кръвния поток в червата (поради редовното му захващане). Поради тази причина чувствителността на ректума се влошава, което е пряко свързано с нарушението на дефекацията.

Прищипване на седалищния нерв

Изразява се в поява на силни непрестанни дърпащи болки, които трудно се лекуват и значително влошават качеството на живот.

Разширени вени

Дългият престой в тоалетната заплашва да влошат лимфния и венозния отток не само към малкия таз, но и към долните крайници. Това може да доведе до разширени вени на краката.

Простатит

Дали е БЕЗОПАСНО да сядаме на обществени тоалетни чинии

Личната хигиена е на първо място в живота ни, за да бъдем здрави, да се предпазваме от вируси и микроби и разбира се, да се чувстваме д...

При мъжете това сериозно заболяване може да се развие по една и съща причина - редовен застой на кръвта в малкия таз. В бъдеще това може да "доведе" до импотентност, а също и значително да увеличи риска от развитие на рак на простатата.

Безплодие

Поради нарушена циркулация на кръвта в малкия таз може да се развие варикоцеле - разширени вени на семенната връв и тестисите. Само по себе си това заболяване не е животозастрашаващо, но последствията от него могат да бъдат мъжко безплодие и болков симптом.

Лекарите отбелязват, че дизайнът на съвременните тоалетни принуждава хората да седят под ъгъл от 90 градуса. В това положение мускулът, отговорен за отстраняването на изпражненията, притиска червата и затруднява изхода на съдържанието му. Правилният ъгъл на наклон между бедрата и таза трябва да бъде 35 градуса.

За да направите това, лекарите препоръчват да имате ниско столче в тоалетната и да поставите краката си на него, когато ходите. Отиването до тоалетната, напомнят лекарите, е необходимо само когато има ясен порив за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com