Какво се случва, когато пчелите вземат прашец от цветята?

3665
Какво се случва, когато пчелите вземат прашец от цветята?
Снимка: Getty Images/Guliver

Пчелите отнасят прашеца и нектара обратно в кошерите си и ги поставят в пчелната пита. Прашецът е като белтък, един от градивните елементи на животинските тела. Те го използват най-вече за изхранване на малките си. Но нектарът е това, което те превръщат в мед.

Ядат ли пчелите прашец от цветята?

За да могат медоносните пчели да произвеждат мед, те консумират прашец и нектар от различни цветя. Нектарът е сладка течност, която се съдържа в цветята. Медоносните пчели събират нектар и го превръщат в мед. По-голямата част от ларвите на медоносните пчели се хранят с мед, но ларвите, които са избрани да станат бъдещи майки, се хранят с пчелно млечице.

Тайните, които трябва да знаете за пчелния прашец

Защо пчелите се нуждаят от цветен прашец?

Цветният прашец, под формата на пчелен хляб, е основният източник на протеини за медоносните пчели, а освен това осигурява мазнини, минерали и витамини. Протеините, които прашецът осигурява, са жизненоважни за производството на отводки и развитието на младите пчели.

Вредно ли е за пчелите да си вземат прашец?

Точно както медоносните пчели произвеждат излишен мед, те събират и излишен прашец. Като използва добра преценка, пчеларят би трябвало да може да събира прашец, без да навреди на пчелното семейство. След като го съберете, можете да изберете дали да го изядете, продадете или запазите за храна на пчелите.

Невероятните ползи от пчелния прашец за здравето

Какви са ползите за пчелите от цветето?

Пчелите и цъфтящите растения са във взаимни отношения, от които печелят и двата вида. Цветовете осигуряват на пчелите нектар и прашец, които пчелите работнички събират, за да изхранват целите си семейства. Пчелите осигуряват на цветята средства за размножаване, като разпространяват прашец от цвят на цвят в процес, наречен опрашване.

Какво кара пчелите да пренасят прашец?

Опрашването се случва, когато пчела пренася прашец от прашника на цветето до стигмата на цветето. Прашецът полепва по разклонените и лепкави косъмчета на тялото на пчелата и се разтрива, докато тя върви или лети от един цвят на друг. Пчелите носят прашеца, за да го пренесат обратно в гнездата си.

Факти за пчелите и меда - 20 неща, които ще ви изумят

С какво се храни пчелната майка?

Развиващата се пчелна майка се храни изключително с пчелно млечице, не с прашец и мед като нейните сестри пролетарии. Някои описват отказа от пчелно млечице на пчелите работнички като хранителна кастрация. Тези пчели не получават специалната храна на боговете.

Какви ползи получава цветето от пчелата?

Цветята осигуряват на пчелите нектар и прашец, които пчелите работнички събират, за да изхранват целите си семейства. Пчелите осигуряват на цветята средства за размножаване, като разпространяват прашец от цвете на цвете в процес, наречен опрашване. Без опрашване растенията не могат да създадат семена.

10 изненадващи ползи от меда

Вярно ли е, че пчелният прашец е полезен за Вас?

От години билкарите изтъкват пчелния прашец като изключително питателна храна. Те дори са твърдели, че той е лек за някои здравословни проблеми. И все пак след години изследвания учените все още не могат да потвърдят, че пчелният прашец има някакви ползи за здравето.

Колко часа са необходими на една пчела, за да произведе прашец?

На една пчела са необходими около 240 часа работа, за да произведе 6 грама пчелен прашец. Младите пчели използват този прашец за храна и той е пълен с хранителни вещества, необходими на хората - не на последно място протеини, лецитин, живи ензими, фолиева киселина, витамини и микроелементи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Запазете спокойствие: Тази емоция увеличава риска от инсулти и инфаркти

Учени казаха защо са нужни заместители на солта

Четири вътрешни нагласи, които постоянно ви пречат да постигнете успех

Мъжете с тези 6 редки качества стават най-добрите съпрузи

Как се пише: съкровено или съкровенно?

Какво трябва да знаете за живота на вече събудилите се кърлежи?

6 психологически лайфхака, които работят твърде добре във ваша полза

Ако искате да живеете до 100 години, пийте тази чудотворна напитка всеки ден

Малко известни факти за морковите, които ще ви изумят

Фина пролетна билка с интересни ползи за организма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com