Какво се случва с организма, когато ядете нещо мухлясало? 

8054
Какво се случва с организма, когато ядете нещо мухлясало? 
Снимка: iStock

По хляба или плодовете се е появила плесен или мухъл? Това означава, че те вече не са годни за консумация. Отравянето с мухъл може да има много сериозни последици. При някои пациенти може да се появят проблеми с черния дроб, нарушения в кръвосъсирването, а в особени случаи - дори смърт.

Къде се появява плесента?

Микотоксикозата е отравяне с вредни вещества - микотоксини (токсини, произвеждани от някои видове гъбички - плесени). Смята се, че съществуват повече от 400 токсина, които могат да навредят на организма ни. Те се срещат най-често в хранителните продукти. 

Най-честият източник на плесени е хлябът, както и плодовете, зеленчуците, консервите и преработените храни. Много хора, когато видят например мухлясал плод, отстраняват развалената част и изяждат останалата. Някои хора приготвят по подобен начин и консерви, като например конфитюри. Популярен метод е да се използват леко загнили - мухлясали - плодове, които вече не са подходящи за консумация "сурови". Това обаче е голяма грешка. 

Важно е да се знае, че плесенясалите продукти са негодни за консумация. Токсините се намират не само на мястото, където се е появила плесента, но и в целия плод или зеленчук. 

Малко хора знаят също, че плесента може да се открие и в алкохола, особено във виното и бирата. Същото се отнася и за яйцата и месото, които може да са от заразени животни. Друг източник на мухъл могат да бъдат пространствата, които ни заобикалят. Това важи с особена сила за стените и подовете.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете храна с мухъл

Отравяне с плесен - симптоми

Отравянето с плесени обикновено предизвиква типични стомашни симптоми. Възможно е да се появят болки в корема, диария, гадене и повръщане. Много обаче зависи от вида на токсина и неговото количество. 

В някои случаи микотоксикозата може да доведе до нарушения в съсирването на кръвта, загуба на съзнание или дори смърт. Микотоксините могат да допринесат и за развитието на жълтеница, чернодробна цироза или някои видове рак. Смята се, че токсините могат да причинят и генетични мутации и аномалии на плода.

През 2004 г. в Кения се случи инцидент с отравяне, който предизвика голям интерес. В резултат на консумация на царевица, съдържаща един от опасните токсини - афлатоксин, умират 123 души. Въпреки това специалистите успокояват пациентите. Малко вероятно е отравянето да настъпи след еднократно поглъщане, например на една-единствена филия хляб, върху която е имало плесен. 

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

Отравяне с плесени - лечение

В случай на леки симптоми, като диария, може да е достатъчно да се даде на пациента активен въглен. В случай на по-сериозни симптоми е необходимо незабавно да се отиде в болница, тъй като острото отравяне с плесени може да доведе дори до смърт. В такава ситуация на пациента обикновено се дават силни противогъбични лекарства.

Важно е да се знае обаче, че няма лекарство, което веднага да отстрани токсините от организма.

Превенция

На първо място избягвайте продукти, които могат да бъдат мухлясали. Важно е да се има предвид, че в огромното мнозинство от случаите е заразен целият продукт, а не само фрагментът, който сме отрязали. 
Мухълът може да се открие и в помещенията, затова проветрете добре дома си. Ако се появи плесен, е необходимо да я отстраните незабавно. Повърхността, на която има плесен, трябва да се почисти добре и след това да се напръска или боядиса със специален фунгицид. 

Необходимо е също така да се отстранят източниците на влага в помещенията. Такива са например неправилно функционираща вентилация, замръзнали външни стени или течащи водопроводни тръби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com