Какво се случва с тялото, ако спрем да пием кафе

2805
Какво се случва с тялото, ако спрем да пием кафе
Снимка: Istock

Що се отнася до кафето, както в света, така и у нас, лесно се разграничават три категории хора: тези, които не могат да си представят живота без кафе, тези, които никога не пият кафе и тези, които искат да се откажат от него, но нямат кураж .

Още: Здравословни причини, поради които трябва да пиете кафе с куркума

Към която и група да принадлежите, ще научите повече за здравословните начини да се откажете от кафето и газираните напитки с кофеин, както и какво се случва с тялото ви, когато намалите кофеина.

След като претеглите отрицателните и положителните страни и решите да се откажете от кафето, първо се информирайте добре, за да можете да преминете през този процес възможно най-безболезнено.

Промени в тялото след спиране на кафето

Когато се откажете от кафето, главата ви става много тежка и всичко, което искате да направите, е да лежите в леглото с блистер обезболяващи наблизо, за всеки случай.

Кафето е стимулант, който след редовна консумация води до пристрастяване. Избягването му идва с няколко последствия и главоболието е едно от тях.

Точната причина, поради която главоболието се увеличава след спиране на кафето, не е напълно изяснена, но някои медицински експерти обясняват, че кофеинът отпуска кръвоносните съдове. Когато спрете да пиете кафе, кръвоносните съдове се стесняват и причиняват болка. Добрата новина е, че след седем до десет дни болката отшумява.

Промените в настроението, умората и раздразнителността са неизбежни, когато се сбогувате с кафето или кофеиновите напитки. За да не си помислят хората, че сте враждебни към тях, по-добре ги предупредете, че сте в процес на спиране тези вредни напитки, което причинява тази нестабилност, която за щастие не трае дълго.

През първите няколко дни вероятно ще се чувствате безсилни. Но много скоро енергията ще се върне. Хората, които консумират кафе и стимулиращи газирани течности, особено вечер и на вечеря, нямат спокоен сън. Те се събуждат уморени и жадуват за повече кофеин. Когато се откажете от този навик, ще спите по-добре и ще имате повече енергия за деня.

При консумацията на кофеинови продукти адреналинът се повишава значително и ненужно, заедно със стреса. Когато се откажете от тези продукти, ще се чувствате по-малко тревожни и стресирани.

Освен това кафето и другите кофеинови напитки оказват влияние върху личния ви бюджет, така че в резултат на това ще се чувствате по-малко стресирани от харченето на излишни пари.

Ако напитките с кофеин са пълни с калории, захар или естествени подсладители, премахването им ще ви помогне да отслабнете. Но от друга страна, ако искате да се откажете от навика да пиете зелен чай или черно кафе, това ще ви накара да напълнеете. Причината: кафето временно намалява апетита и ускорява метаболизма. За да намалите щетите, пийте повече вода и консумирайте повече плодове и зеленчуци.

Отказът от кофеиновите напитки означава, че получавате по-малко антиоксиданти. Вярвате или не, кафето е основният източник на антиоксиданти в ежедневната диета на съвременния човек.

Антиоксидантите са чудесни борци срещу свободните радикали. Те намаляват вероятността от развитие на тумори на гърдата и белите дробове. Чаят също е напитка, пълна с антиоксиданти, които помагат на здравите клетки да се борят с раковите образования.

Още: Ето кои витамини ви липсват, ако не може да откажете кафето

Проучванията показват, че кофеинът има положителен ефект върху дългосрочната и краткосрочната памет.

Така че, когато се откажете от него, ще имате проблеми да си спомните къде сте оставили ключовете, очилата си или дори колата си.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com