Какво се случва с тялото ни, ако плуваме всеки ден

14576
Какво се случва с тялото ни, ако плуваме всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Плуването е изключително ефективна и приятна форма на физическо натоварване, която може да донесе многобройни ползи за тялото ни, когато се практикува ежедневно. Независимо дали сте състезател по плуване, или просто обичате да плувате в басейна, ето какво се случва с тялото ви, когато плувате всеки ден.

Сърдечно-съдово здраве

Плуването е фантастична тренировка за сърдечносъдовата система. Ежедневните занимания с плуване помагат да подобрите здравето на сърцето си, като увеличават сърдечната честота и укрепват сърдечния мускул. То подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания.

Мускулен тонус и сила

Плуването ангажира широк спектър от мускулни групи - от ръцете и краката до ядрото и гърба. Ежедневното плуване насърчава тонуса и дефинирането на мускулите, което води до увеличаване на силата и издръжливостта. Съпротивлението на водата предлага тренировка за цялото тяло, което го прави отличен избор за тези, които искат да изградят чиста мускулатура.

Какво се случва с тялото, ако плуваме 3 пъти седмично?

Управление на теглото

Плуването изгаря значителен брой калории, което го прави ефективно средство за управление на теглото. Ежедневното плуване може да ви помогне да свалите излишните килограми и да поддържате здравословно тегло. То също така засилва метаболизма, като ви помага да изгаряте калории дори след като сте напуснали басейна.

Подобрена гъвкавост

Плуването включва разнообразни движения и разтягания, които подобряват гъвкавостта. С течение на времето ежедневното плуване може да увеличи обхвата на движенията ви и да намали риска от травми при ежедневните дейности.

Намаляване на стреса

Плуването има успокояващ и медитативен ефект върху ума. Ритмичното движение на водата може да намали нивата на стрес и тревожност, като ви помогне да постигнете яснота на ума и релаксация.

Здраве на ставите и костите

Плуването е упражнение със слабо въздействие, което щади ставите. Ежедневното плуване може да подобри подвижността на ставите и да намали риска от заболявания като артрит. Освен това плаваемостта на водата поддържа тялото ви, като намалява въздействието върху костите и намалява риска от остеопороза.

Повишен капацитет на белите дробове

Плуването насърчава дълбокото и контролирано дишане, което може да подобри капацитета на белите дробове и здравето на дихателната система. Това е особено полезно за хора с астма или други респираторни заболявания.

Какви са ползите от плуването?

По-добър сън

Редовните упражнения, като например ежедневното плуване, могат да подобрят качеството на съня ви. То спомага за регулиране на циркадния ви ритъм и насърчава спокойния, непрекъснат сън.

Психическо благополучие

Ендорфините, които се освобождават по време на ежедневното плуване, могат да подобрят настроението ви и да се борят със симптомите на депресия. То насърчава чувството за постижение и психическо благополучие.

Дълголетие

Ежедневната физическа активност, като плуването, се свързва с по-дълъг и здравословен живот. То намалява риска от хронични заболявания и подобрява цялостното качество на живот.

Важно е да запомните, че макар ежедневното плуване да носи тези многобройни ползи, е важно да поддържате правилна техника, да се хидратирате и да слушате тялото си, за да предотвратите травми от прекомерно натоварване. Препоръчително е да се консултирате с медицински специалист или фитнес експерт, преди да започнете ежедневно плуване, особено ако имате основни здравословни проблеми. В крайна сметка всекидневното плуване може да преобрази тялото ви и да подобри цялостното ви благосъстояние, превръщайки го в пълноценна и удовлетворяваща практика за цял живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com