Какво ще се случи, ако пробиете неправилно ушите си

14643
Какво ще се случи, ако пробиете неправилно ушите си
Снимка: iStock/Guliver

Още в Древен Египет обеците са били определящ фактор за социалния статус.

Модата с пробиване на ушите на момичетата е отзвук от онези времена. По правило много майки пробиват ушите на дъщерите си още преди навършването на годинка. Други изчакват детето да навърши тригодишна възраст, докато трети смятат, че пробиването на ушите трябва да се случи, едва когато детето съзнателно приеме това. 

Част от експертите са на мнение, че тази процедура е по-добре да се направи, когато детето е все още малко и спомените за болката бързо ще изчезнат от паметта му.

Според лекарите най-важно е не кога, а къде ще пробиете ушите на детето. Днес рефлексолозите са съставили цяла карта на активните точки на ухото, свързани с различните човешки органи.

Официалният представител на Пекинския център за акупунктура и моксибузия  д-р Игор Роганин, обяснява, че задачата на специалиста е да намери зона за пункция без биологично активни точки. В противен случай пробиването на ушите може косвено да повлияете на работата на един или друг орган от негативна страна.

Според Игор Роганин е напълно възможно да се определи наличието на определени заболявания в човешкото тяло от ушната мида, тъй като според него ухото е информационен и диагностичен екран.

Например, в самия център на лоба има точка, свързана с очите. Ако при пробиване на ушите бъде засегната тази точка ще възникне незабавен спазъм и зрението ще започне да се влошава.

Това не означава, че зрението ще се влоши изведнъж, а че зрителният нерв ще започне да отслабва постепенно.

Отоларинголози от медицинската клиника Oxward считат за недопустимо пробиването на ушите на деца под 15 -годишна възраст. Те основават позицията си на факта, че през периода на формиране тялото на малко дете е много уязвимо. И тъй като в областта на ушната мида има точки, свързани с нервите, отговорни за слуха, зрението, обонянието, вкуса и дори работата на мозъка, тогава при засягането на една от тези точки, можете да нанесете непоправими щети върху функцията на един или няколко органа.

Експертите припомнят, че любителите на обеците допускат още една грешка - пробиване на дупка според размера на масивни бижута. Последните силно издърпват ушната мида и това води до напрежение в темпоралния лоб. В резултат се появява главоболие, което изчезва едва след отстраняване на обеците от ушната мида.

Отоларинголозите обръщат внимание и на последствията от подобна манипулация. Първо ушната мида може да се окаже изключително деформирана и второ, когато модата за носене на големи бижута премине, единствената опция да се отървете от огромната дупка е с помощта на пластична хирургия.

Къде и как трябва да се пробият ушите?

Специалистите съветват тази процедура да се осъществява само в специализирани салони и задължително да се извършва от специалист с медицинско образование. Според лекарите в по-голямата част от случаите това е гаранция, че процедурата ще се проведе при стерилни условия и с подходящо оборудване.

Най-често тя се извършва с въздушен пистолет с медицински метални шипове, които имат остра основа. Те се поставят едновременно в ухото и се щракват на място. 
Мястото се третира веднага след това с 3% водороден прекис, след което специалистът ще даде насоки за правилните грижи у дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com