Какво ще се случи с тялото, ако не пиете алкохол един месец

22770
Какво ще се случи с тялото, ако не пиете алкохол един месец
Снимка: iStock/Guliver

Хората по различни причини решават временно да се откажат от алкохола. Ако и вие по някаква причина сте решили да се откажете от алкохола - ето ви "график": какво ще се случи с тялото ви след месец.

Три дни

Склонни ли сте към алкохолизъм, проверете!

Откакто свят светува, алкохолът играе важна роля в различните култури по света. Хората пият алкохол, за да релаксират, празнуват, общув...

72 часа. Ако пиете рядко, тялото ви постепенно се връща към физиологичната си норма до края на този период.

Но за един зависим тези първи три дни са истинско изпитание. Тук няма да изброяваме възможните симптоми, които могат да съпътстват отнемането на алкохола. Ако не сте уверени в собствените си способности, по-добре е да се свържете със специалисти, за да помогнете поне на тялото да се отърве от токсините.

Е, добрата новина е, че 72 часа след като човек е изпил последното си питие, тялото започва своето възстановяване. По-нататък ще бъде по-лесно.

Първа седмица

Много хора с проблеми с алкохола трудно заспиват през първата седмица. Най-често - поради факта, че преди са пили по-често.

Алкохолни напитки - полезни и не чак толкова свойства

Алкохолът се превърна в символ на всеки празник. Малко хора празнуват рождени дни или Нова година в напълно трезво състояние. Това си е...

Алкохолът обаче е труден в това отношение. Приспива по-бързо, но в същото време се отразява негативно на качеството на съня. Нищо чудно, че казват: "Сънят на алкохолика е кратък."

Като цяло в началото са възможни безсъние, периодичен, слаб сън, дори кошмари. Но до края на първата седмица без алкохол ще се почувствате по-добре. Главоболието ще изчезне, сънят ще се нормализира, мислите вече няма да бъдат объркани.

Две седмици

Първият път на въздържание от алкохол е възможен запек, стомашно-чревният тракт често реагира по този начин на „неочаквана“ трезвеност. Но някъде към втората седмица, може би по-рано, а може би по-късно, работата на стомашно-чревния тракт ще започне да се възстановява. Може би веднага, като часовник, стомашно-чревният тракт няма да работи, но сами ще забележите положителни промени.

Когато храносмилателните ви проблеми се изчистят, тялото ви започва да се събужда. Много хора имат повишен апетит. Това се случва не само на фона на възстановяването на храносмилателните функции. Има и психологически компонент: след като се откажете от алкохола, човек иска да запълни празнотата. Най-лесният начин е храната.

10 причини да спрете да пиете алкохол

Има безброй доказани медицински усложнения, които мотивират хората да спрат да пият. Физиологичната и психологическата зависимост от ал...

Приблизително по същата причина може да бъдете привлечени от сладкиши (които, между другото, могат да бъдат заменени със сокове или плодове). Въпросът е, че захарта доста бързо повишава нивото на допамин, хормона на удоволствието, замествайки това, което бихте получили от пиенето на алкохол. Тоест, ако ви влече сладкото, позволете си го. По-добре е, отколкото да се отпуснеш и да пиеш.

Също така, през първите две или три седмици показателите за сърдечен ритъм и налягане постепенно се връщат към нормалното, дишането се възстановява, задухът изчезва.

Три седмици

Между втората и третата седмица трябва да изчезнат най-коварните следи от алкохола: подуване на лицето, синини и торбички под очите. Релефът на лицето ще бъде изгладен, странните неравности, увисването и подпухналостта ще изчезнат.

Това е следствие от факта, че работата на пикочно-половата система се подобрява, работата на бъбреците постепенно се възстановява. Течността в тялото престава да застоява. В същото време кожата се възстановява и овлажнява, изглежда по-ярка и по-нежна.

7 начина да се откажете от алкохола

Алкохолната зависимост е едно от най-сложните психични разстройства, които с течение на времето се влошават и зависимостта вече е и физ...

Месец без алкохол

След три до четири седмици пълно въздържание, продуктите от разпада се отстраняват от тялото. Либидото се увеличава, интересът към интимния живот започва да се връща. Възстановяват се вкусовите рецептори и обонянието.

Раздразненията и обривите по кожата изчезват, куперозните петна побледняват, тенът става здрав, а кожата, благодарение на възстановяването на водно-солевия баланс, започва да блести.

Най-важното е, че в края на първия месец от абстиненцията алкохолът напуска мозъка. И това е огромно постижение. В крайна сметка мозъкът е този, който изисква следващата доза, той е този, който ви заповядва да „заредите гориво“. След като алкохолът напълно изчезне от мозъка, вие сте практически свободни. Основното нещо е да не започвате отново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...