Какво ще стане, ако спрете да консумирате захар?

3399
Какво ще стане, ако спрете да консумирате захар?
Снимка: iStock/Guliver

Все повече хора се отказват от консумацията на захар. Специалистите по хранене хвалят тази идея, но подчертават, че не си струва да го правите за една нощ. 
Как можете да премахнете захарта от ежедневната си диета по здравословен начин и какви резултати можете да очаквате? 

Как да се откажете от захарта?

Експертите не се съмняват, че методът на малките стъпки е най-добрият. Според тях той е много по-ефективен от внезапните и не добре планирани действия.
Ако искате да се откажете от захарта, добре е да си подготвите списък на най-често консумираните продукти, които съдържат захар. За да направите това, е важно внимателно да анализирате съставките, особено на готовите ястия или заготовки, дори и на солените. 

Лекар: Този зеленчук сваля кръвната захар за минути

Захарта е коварно вещество, което може да се открие дори в горчицата, кетчупа и готовите сосове. Така че очаквайте списъкът да е дълъг. След това трябва само да зачеркнете поне половината от продуктите.

След 2-3 седмици си струва да се върнете към списъка и да се отървете от още продукти. По този начин можете напълно да премахнете захарта от диетата си за 2 месеца. 

Диетолозите посочват, че хората, които ежедневно консумират големи количества захар, може да не се почувстват добре веднага след отказа от това вещество. Те могат да изпитат, например, влошаване на вкусовите усещания или умора и сънливост. Внезапното и неконтролируемо желание за сладко също е сериозен риск, който може да доведе до консумация на още повече захар от обикновено. Чрез постепенното отказване на захарта организмът свиква с елиминирането ѝ и гореспоменатите ситуации могат да бъдат избегнати.

Какви са разликите между бялата и кафявата захар?

Отказване от захарта - какви резултати може да се очакват?

Докато чакате ефекта, трябва да сте търпеливи. Някои резултати може да се появят веднага, други ще отнемат малко повече време. 

Първите ефекти обикновено са повече енергия и подобряване на състоянието на кожата. Тя става приятно стегната, озарена и овлажнена. Много пациенти, които се оплакват от акне или пъпки, забелязват, че след отказа от захарта лезиите са значително по-малко. Това всъщност се потвърждава от проучвания. Те показват, че хората, които пият много подсладени напитки, са много по-предразположени към акнеични лезии. 

Ефектът, който повечето хора обикновено чакат, т.е. загубата на тегло, обикновено настъпва около четири седмици след отказа от захарта. Трябва да се отбележи обаче, че това намаление не винаги настъпва. Много зависи от началното тегло и начина на хранене. Отказът от захар не води непременно до намаляване на приема на калории. Хората, които искат да свалят няколко килограма, трябва да се погрижат не само да изключат захарта от диетата си, но и да се хранят балансирано.
Последващите ефекти от отказа от захар включват нормализиране на нивата на глюкоза в кръвта, подобряване на съня, подобряване на здравето на зъбите, подобряване на имунитета и на настроението. 

С изключването на захарта от диетата могат да се предотвратят и някои заболявания. Те включват сърдечни заболявания, чернодробни заболявания, затлъстяване, диабет тип 2, колит, синдром на пропускливите черва и някои видове рак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com