Какво ще стане, ако спрете да носите сутиен – повече за здравето на вашия бюст ТУК:

4339
Какво ще стане, ако спрете да носите сутиен – повече за здравето на вашия бюст ТУК:
Снимка: iStock

Да останете без сутиен е личен избор. Ето плюсовете и минусите според експертите.

След месеци на работа от вкъщи и изобщо многото стоене вкъщи като цяло, вашите навици може да изглеждат много различно. И разбира се вече може да не носите сутиен толкова често. Добрата новина е, че излизането без сутиен изглежда не се отразява на физическото ви благополучие.

Край на една ера – жените оставят сутиените вкъщи

Няколко думи за вашите гърди

Полезно е да знаете малко за гърдите си и от какво са направени, за да можете да разберете ролята, която играе вашият сутиен. Гърдите са съставени от жлезиста тъкан и мазнини. Самата гръдна жлеза се поддържа от връзките на Купър – вътрешна мрежа от съединителна тъкан. Тяхната форма и начина, по който седят гърдите ви, зависят от уникалното им съотношение на жлезиста тъкан и мазнини.

Решението да останете без сутиен е лично. Не е нужно да се притеснявате, че наранявате гърдите си или увеличавате риска от определени заболявания. Но има определени моменти, когато пропускането на сутиен може да доведе до повреда - и кога може да е най-добре. Ето какво трябва да знаете за това да останете без сутиен.

Може да изпитате болка във врата

Зависи от размера на чашката ви, но ако имате много големи гърди, неносенето на сутиен може да повлияе на болки в гърба или врата. Всъщност проучване, публикувано в The Journal of Orthopedics, установи връзка между големия размер на чашката и болката в раменете и шията, тъй като тежестта на гърдите непрекъснато дърпа трапецовидния мускул, който минава от задната част на шията към раменете и надолу по горната част на гърба. От друга страна, добрият, добре прилепващ сутиен трябва да помогне за поддържане на тежестта на гърдите, като разтоварва работата, която тялото ви трябва да свърши.

Вашата стойка може да се подобри

Знаете ли, че сутиенът и пантофите имат срок на годност!? И 8 други неочаквани неща…

Знаете ли, че сутиенът и пантофите имат срок на годност? Възможно е да имате много продукти вкъщи (в кухнята, в банята, в килера, в апт...

Има причина някои хора да наричат ​​сутиените „затвори за гърдите“. Лошият сутиен може да причини болка в гърдите (и повечето жени носят грешен размер). Неправилно поставен сутиен може да влоши мускулното напрежение, скованост и да повлияе на притока на въздух през гръдния кош. От своя страна стойката и балансът ви може да са нарушени.

Да се ​​отървете от неподходящ сутиен може да донесе някои ползи. Но не е нужно да се откажете напълно, особено защото добрият сутиен ще облекчи напрежението на тези мускули. Когато носите добре прилепнал сутиен, трябва да се чувствате по-леки и почти да забравите, че носите такъв.

Вашите гърди може да са по-податливи на увисване

Сутиените държат гърдите нагоре. Добрият сутиен може да помогне за поддържане на гърдите, разтоварвайки връзките в гърдите ви. В крайна сметка това може да намали известно разтягане и увисване. Въпреки това има много повече неща, които играят роля за увисването, отколкото сутиените. От една страна, проучване в Annals of Plastic Surgery предполага, че увисването на гърдите е свързано с възрастта, по-високия индекс на телесна маса (ИТМ), бременността и тютюнопушенето. (Интересно е, че кърменето не е фактор, установили изследователите).

Оставането без сутиен няма да намали риска от рак на гърдата

Без сутиен - безсрамие, избор или грижа за здравето

Все повече и повече жени протестират срещу изискването да носят сутиен се обединяват в движението "Нобра", пише изданието Slate.fr. По...

За съжаление, слуховете в интернет подклаждат митове за рака на гърдата, включително вярването, че носенето на сутиен може да доведе до развитието му, защото сутиените възпрепятстват лимфния поток. Това обаче просто не е вярно. В проучване от 2015 г. върху жени в пременопауза в списанието Cancer Epidemiology, Biomarkers&Prevention, нищо за носенето на сутиен – включително колко големи са гърдите ви и колко дълго носите сутиен през деня – не влияе на риска от рак на гърдата.

Вашата тренировка може да се промени

Ако не носите спортен сутиен, когато тренирате, гърдите ви може да се люлеят като неконтролирани тежести, което може да бъде неудобно. Може също да промени начина, по който се движите. В проучване от 2020 г. в Journal of Biomechanics, което анализира как различни спортни сутиени и обувки променят механиката на гръбначния стълб по време на бягане, изследователите откриват, че трениращите с гол гърди компенсират това люлеене, като променят начина, по който движат горната част на тялото си по време на тренировка, което може да допринесе за болки в гръбначния стълб. Правилната подкрепа с правилния спортен сутиен е важна, за да се поддържа комфорт.

Защо спането със сутиен е вредно?

Защо не трябва да сте без сутиен по време на тренировка

Знайте, че той ще предпази гърдите ви. Независимо от вашия размер, поддържането на гърдите ще ви помогне да избегнете микротравми на гръдната тъкан и разкъсвания на връзките. Това може да доведе до стрии и вътрешни белези, ако се прави рутинно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com