Какво трябва да е съотношението на цимент и пясък за бетон?

125934
Какво трябва да е съотношението на цимент и пясък за бетон?
Снимка: iStock/Guliver

Лятото е време за почивка, солени спомени, бронзов тен, зелени мечти и лежерно излежаване в хамака в градината? Не пропускаш ли нещо? Онзи дълго отлаган ремонт, който ти напомня неприятно за себе си всяка есен. Не само вие обаче считате, че лятото е време за ремонти, което прави майсторите, добрите сред тях, изключително заети през това време на годината.

Дали да се доверите на някого, чиито умения и професионализъм са съмнителни, или да се опитате да ремонтирате сами? Има дребни ремонти, както и не толкова дребни, с които отлично може да се справите с двете си ръце и малко помощ от приятел. Необходими са ви само време, желание и познания по темите, свързани със строителството и дребните ремонти у дома като например какво е съотношението на цимент и пясък за бетон.

Какво трябва да е съотношението на цимент и пясък за бетон?

Ако се нуждаете от мъничко бетон за планирания ремонт, ще трябва да си го забъркате сами, тъй като готовият е в големи количества – визираме камиони. За да ви се получи и да се справите със задачата, необходимо е да знаете какво следва да е съотношението на цимент и пясък за бетон. Помагаме ви в тази задача. Дори и дамите могат да се справят с помощта на тази статия.

6 неща, за които да помислите преди ремонт

Първо, преди да разгледаме какво трябва да е съотношението на цимент и пясък за бетона, за да е качествен ремонтът, важно е да подчертаем, че пясъкът е ключов елемент за бетона и качеството му е от съществено значение за качеството на самия бетон. Не всеки пясък ще ви свърши работа. Трябва да е чист, без повече от 5% примеси, както и да не е прекалено фин – 2-3 мм е идеален размер на частиците му.

Важно е и да знаете, че бетонът е различен от разтвора на циментова основа, като в бетонът следва да се добави и друг материал освен пясъка и цимента, а именно чакъл или натрошен камък. Без чакъл вие правите просто циментова замаска, тоест липсва голямата здравина. Естествено, всички тези материали следва да са в правилните количества и съотношение, за да получите качествен бетон и да нямате проблеми с него. Напукванията и рушащият се бетон далеч не са изключение при грешки в пропорциите, изливането, приготвянето или самото съхнене.

Така например, ако не поддържате влажен бетона по време на втвърдяването му, не е изключено да се напука. Правите бетонна площадка в двора си, която да облицовате с плочки и да приюти басейна ви за летни забавления? Чудесно. Научете как да се справите с бъркането, съхненето, кофража и т.н, преди да започнете, за да не хвърлите парите и времето си на вятъра. Пригответе се и да поливате със студена вода, може направо с маркуча, за да не се напука и компроментира.

И сега, ако очаквате, да прочетете точни цифри колко цимент и колко пясък са ви нужни, ще останете разочаровани. Всъщност нещата не са нито толкова прости, нито толкова лесни и вярното съотношение е различно в зависимост от целите, за които ще използвате бетона. Нещата ще изглеждат различно, ако правите стълбище, основи, навес или просто тротоарче. Степента на натоварване също оказва влияние.

Например за 1 кубичен метър M 300 ще са ви необходими 382 килограма цимент M 400, 705 килограма пясък, 1080 килограма чакъл и 220 литра вода. Очевидно пясъкът е почти два пъти повече от цимента като съотношение при M 300. При други видове обаче нужните килограми пясък и цимент ще бъдат различни.  За щастие и за ваше удобство онлайн има множество калкулатори и таблици,  които да ви помогнат да изчислите нужните ви количества и правилното съотношение.

Това обаче, ако няма да строите своя дом и не сте професионалисти, което се предполага, а просто ще направите едно-две стъпала към двора си, е напълно излишно. Старите майстори работят „на око“, много от тях не използват подобни таблици, а мерят в кофи. Идеално, нали? Най-накрая решение и за вас, което ще разберете – кофа цимент, малко над кофа и половина пясък, тоест циментът и пясъкът са в съотношение почти 1:2, 3 кофи чакъл. Ето на това казваме лесна рецепта за бетон.

Кое е най-доброто време през годината за ремонти в дома ви?

Други полезни съвети

-          Като се има предвид, че циментът, дори да е правилно съхраняван, много бързо губи от качеството си, не се презапасявайте, закупете само необходимото количество и мъничко отгоре за резерв. Така ще спестите пари и няма да носите излишно тежки чували и торби, които нито ще използвате, нито ще може да съхраните дълго.

-          Ако не сте запознати с различните марки и видове цимент, консултирайте се със специалист, за да ви помогне да изберете най-подходящия за начинанието ви.

-          Ако се нуждаете от повече здравина, увеличете количеството на цимента.

-          Бъркането на бетон в домашни условия се използва за малки количества. Ако са ви нужни кубици – трябват ви професионалисти и готов бетон, който да извозят до вас. Ако количеството, което ви трябва, не е подходящо за приготвяне на ръка, но е прекалено малко, за да поръчате готов, потърсете машини за бъркане на бетон за домашна употреба – да, има и такива и ще са ви изключително полезни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com