Какво трябва да знаем за паметта на водата?

4688
Какво трябва да знаем за паметта на водата?
Снимка: Michael Tavrionov / Pixabay

В почти всички култури водата се счита за свещена. Тя отмива мръсотията физически и символично. Отнема негативната енергия, когато я пием и когато се къпем. Според алтернативната медицина водата измива лошите чувства, стреса, страха, енергийното замърсяване.

Псевдонаучната хипотеза за паметта на водата

През 1988 г. в престижния научен журнал Nature френският учен Жак Бенвенист публикува статия, в която представя хипотезата си за паметта на водата.

Бенвенист експерементира със субстанция, която води до алергична реакция. Той я разрежда многократно, докато в пробата не остава нищо друго освен вода. Така открива, че “чистата” вода все още може да предизвиква алергична реакция при живи организми. Ако експериментът е верен, трябва да се променят някои основни закони на химията и физиката. Според Бенвенист чистата вода може да запомня какво е съдържала преди.

След излизането на статията възникват спорове, след което опитите са повторени, но вече неуспешно. Учените обясняват първоначалните успехи с липсата на експериментална честност в опитите на Бенвенист и напомнят за краткия живот на водородните връзки между молекулите на водата, които според учения са причината за паметта й.

Как да си направим магична лунна вода, която сбъдва желания?

За това свое “откритие” Жак Бенвенист получава антинобелова награда през 1998 г., а лабораторията му е закрита от френския Национален център за научни изследвания. Той обаче продължава с други свои публикации и добива голяма популярност и свои поддръжници.

Д-р Емото и “Тайните послания на водата”

Въпреки че не е приет в академичните среди, Бенвенист вдъхновява много хора, които доразвиват идеята му за “паметта на водата”. Един от най-упоритите му последователи е японският писател и последовател на алтернативната медицина д-р Масару Емото.

В продължение на години Емото експерементира с вода, изложена на музика, фотографии, мисли и думи, написани на хартия и прикрепени към стъклен съд. Той прави над 1000 фотографии, които публикува в книгите си “Тайните послания на водата” и “Водата знае отговора”. Изследва образци от различни водни източници от цял свят и подлага водата на различни видове въздействия като музика, изображения, електромагнитно излъчване от телевизионни приемници, мисли на хора, изречени думи.

Водата и красивите думи

Емото прави следния любопитен експеримент. Залепва два надписа на бутилки с вода - на единия пише “благодаря”, а на другия “ти си глупак”.

Ето до какви изводи стига:

1. Ако водата е чиста и се приема с благодарност, че я има, когато й се свири мелодична музика или й се чете поезия, кристалите й се подреждат в идеални правилни форми.

2. Ако водата е застояла и мръсна, ако е подложена на агресивна музика или й се говорят груби думи, кристалите й са аморфни, размазани и неправилни.

Всички опити на Емото са насочени към това да докажат, че водата има памет и се променя под влияние на мисли, думи, чувства.

Защо водата замръзва отгоре надолу?

Кристалната структура на водата се състои от клъстери (голяма група молекули). Обидни думи като “глупак” унищожават клъстерите. Грубите думи формират големи клъстери или не създават такива. Красивите думи създават малки и свързани клъстери. По-малките клъстери вода съхраняват информация по-дълго време. 

Емото провежда многобройни експерименти с цел да намери думата, която пречиства водата най-добре. Според него това са две думи “Любов” и “Благодарност”.

Ако напишем думата “Любов”, надписът създава вибрация на любов. Водата приема тези вибрации. Красивите думи водят до позитивни вибрации, а негативните думи създават уродливи, несвързани колебания, които не формират групи.

С благодарност към водата

Водата отразява съзнанието на човечеството. Затова Емото инициира проекта “Любов и благодарност към водата”. 70% от земната повърхност и 70% от човешкият организъм е вода. Участници в изследване на Емото предлагат да се избере един ден, в който всички желаещи да изпращат пожелания на любов и благодарност към водата.

Тезата на Емото е приета скептично от повечето учени. Независимо дали водата има магически свойства, тя носи живот и здраве. Ако приемем, че всеки 6-ти човек на планетата няма достъп до питейна вода, буквално трябва да сме благодарни, че ние сме благословени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com