Какво трябва и какво не трябва да ядем при висока кръвна захар?

56380
Какво трябва и какво не трябва да ядем при висока кръвна захар?
Снимка: iStock/Guliver

Нивото на кръвната захар е един от най-важните параметри, които абсолютно всеки трябва да контролира. Дори и да нямате диабет и да не сте диагностицирани с метаболитен синдром, добре е веднъж годишно да си правите кръвни изследвания.

За съжаление повишаването на нивата на захарта е трудно да се проследи: симптомите са по-скоро „замъглени“ и често човек дори не разбира, че тялото му спешно се нуждае от помощ. Ако нивото на глюкозата ви се доближава до критичните стойности и е на път да надхвърли горната граница, важно е да промените диетата си.

Ето какво трябва да се яде при висока кръвна захар.

1. Овесени ядки

Овесените ядки помагат за понижаване на кръвната захар, набавят на тялото ни фибри и ни помагат да останем сити по-дълго, но само при едно условие: трябва да бъдат направени от минимално преработени зърнени храни. 

Мюслито единствено ще навреди на здравето ни. Направете си сами каша от овесени ядки и добавете към нея сухи или пресни плодове.

2. Кисело мляко

Киселото мляко е чудесен продукт, с който да започнете деня си. То изобилства от протеини, млечни мазнини - благодарение на тях ще се сте сити до обяд.

Но в никакъв случай не консумирайте подсладени млека, защото те са по-скоро вредни, отколкото полезни.

3. Бобови растения

При повишаването на чувствителността към инсулин е особено важно да консумирате бобови храни. Факт е, че фибрите, съдържащи се в тях, подхранват полезните бактерии в червата и също така понижават инсулиновата резистентност.

4. Цвекло

Цвеклото има способност да контролира скоростта, с която глюкозата се абсорбира в кръвта, без да повишава нейното критичното ниво веднага след хранене. Така че една порция цвекло на ден е чудесно решение!

5. Подправки

Канела, кимион, риган, къри - тези подправки също регулират чувствителността на тялото ви към инсулин. Друго тяхно полезно свойство е, че те правят вкуса на ястията по-наситен и намаляват желанието за консумация на сол.

От какво трябва да се откажете?

1. Протеинови барчета

Ако мислите, че това е най-лесният начин за бързо попълване на дефицита на протеини, засищане на глада и зареждане с енергия, грешите. Прочетете внимателно написаното на опаковката на протеиновите барчета - много от тях съдържат повече захар отколкото протеин. 

2. Подсладено кисело мляко 

Киселото мляко е почти перфектна закуска ... но само ако не съдържа нищо друго. Подсладените кисели млека съдържат до шест чаени лъжички захар - твърде голямо количество както за възрастни, така и за деца.

3. Нискомаслени млечни продукти

Ако сте жена и особено ако сте на възраст над 40 години, трябва напълно да премахнете от менюто си обезмаслените млечни продукти: колкото повече напредва възрастта ни, толкова повече се нуждаем от калций и витамин D, които се съдържат в изобилие в млечните продукти продукти. Но тези две полезни вещества не се усвояват без достатъчно мазнини.

Освен това почти всички храни без мазнини съдържат голямо количество захар за подобряване на вкуса.

4. Готови сосове

Готовите сосове - майонеза, кетчуп и дресинги за салати, буквално са пренаситени с добавена захар. Откажете се от тях поне за известно време и сами ще усетите разликата.

5. Изкуствени подсладители

Ако имате диабет тип 2, изкуствените подсладители няма да повишат нивата на захарта. Но ако сте здрави, най-добре е да стоите настрана от заместителите на захарта, доколкото е възможно: според диетолози консумацията на нискокалорични подсладители може да допринесе за метаболитен синдром и действително да увеличи риска от преддиабет и диабет тип 2, особено при хора със затлъстяване.

6. Мазна храна

Някога въглехидратите бяха приемани като най-важния фактор за безопасност на храните, но изследванията показват, че съдържанието на мазнини също може да повлияе на кръвната захар и те да се окажат един от факторите, които я повишават.

Това се отнася най-вече за хората, диагностицирани с диабет тип 2.

Проучване, публикувано в International Journal of Health Sciences, потвърди връзката между приема на мазнини, диабет тип 2 и нарушения глюкозен толеранс. Факт е, че мазнините забавят храносмилането на въглехидратите и ако пациентът приема инсулин, тогава неговото ниво може да достигне пик в неподходящо време.

7. Кафе

Въпреки че повечето проучвания потвърждават, че редовната консумация на черно кафе може да помогне за намаляване на риска от диабет тип 2 в дългосрочен план, хората, които вече са диагностицирани с това заболяване, трябва да избягват кафето. Факт е, че при някои хора нивата на кръвната захар могат да бъдат много чувствителни към кофеина и да се повишат след консумацията на чаша от кофеиновата напитка.

8. Плодови сокове

Пресните плодове или смутита са полезни и безопасни за вашето здраве, дори ако нивото на захарта ви е леко повишено (разбира се, ако ги консумирате умерено). Но плодовите сокове са истинска отрова, тъй като те не съдържат фибри, а само чиста плодова захар, която незабавно се абсорбира в кръвния поток и причинява бърз скок на инсулина. Редовните колебания в неговите нива може да доведат до промени в инсулиновата резистентност на клетките и значително да увеличат риска от развитие на диабет. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com