Какъв тип диета е най-ефективна през зимата?

1260
Какъв тип диета е най-ефективна през зимата?
Снимка: iStock

През зимата много хора се оплакват от излишни килограми. Навън е облачно и мрачно, не ти се излиза никъде, но ръцете все се протягат към нещо вкусно. През зимата можете не само да напълнеете, но и да свалите, ако изберете правилната диета.

Зимата е най-трудното време на годината за отслабване - тялото изразходва повече енергия за всички вътрешни процеси, отколкото през лятото, и не е много склонно да се раздели с получените калории, предпочитайки да ги запази в резерв. Особено ако решим да ядем по-малко, за да отслабнем.

През зимата всички процеси в организма протичат по-бавно, това е естествена реакция, насочена към поддържане на вътрешния баланс. Но с правилния подход можете да отслабнете през зимата толкова ефективно и безболезнено за тялото, колкото и през лятото. Просто трябва да изместите фокуса върху храната.

През зимата си струва да включите в диетата си кореноплодни зеленчуци, цвекло и моркови. Но е по-добре да ги ядете леко недопечени. Опитайте се да ядете салати възможно най-често.

В диетата е необходимо да се включат сезонни зеленчуци, особено кореноплодни - през зимата тяхната консумация е особено полезна за организма. Морковите и цвеклото се сервират най-добре ал денте, тоест леко недоварени. Можете да ги настържете като гарнитура или да направите салата, например винегрет.

Ето коя е единствената диета, която наистина работи

Не е нужно напълно да се отказвате от картофите през зимата, ако ги готвите правилно.

Скорбялата, съдържаща се в картофите, не повишава гликемичния индекс, ако готвите и ядете картофите правилно: сварете ги с кората, охладете и сервирайте на следващия ден. Можете също така да неутрализирате инсулиновото натоварване, като овкусите зеленчука с балсамов оцет.

Ако искате сладкиши, тогава трябва да се даде предпочитание на райска ябълка, цитрусови плодове, нарове и фейхоа.

Но не забравяйте, че плодовете са продукт, който се яде след хранене, като стриктно се спазва порцията. Райската ябълка е доста питателна и калорична, трябва да се дъвче добре и да не се яде повече от един плод. Плодовете трябва да се ядат след закуска и обяд, вечерта трябва да се изключат въглехидратите - гликогенът ще се отложи в черния ни дроб, а след това ще се прехвърли в мастната тъкан.

Закуската през зимата трябва да се състои от протеини, мазнини и въглехидрати, като въглехидратите са безглутенови зърнени култури: елда, просо, амарант, киноа. Те ще осигурят допълнителна енергия и ще намалят стреса. В обедното меню източникът на въглехидрати – зърнените култури – трябва да се замени със сезонни зеленчуци. Добавете към тях ферментирали храни: кисело зеле, мариновани или кисели краставици и гъби.

Диета преди парти. Какво да ядете, за да не се напиете прекалено бързо?

За вечеря е за предпочитане да ядете протеини, като нахут или леща. Вечерята през зимата трябва да съдържа протеини, например нахут или леща. Можете да сервирате зелена салата като гарнитура. Вечерята трябва да е не по-късно от 18:00 часа, а трябва да си лягате не по-късно от 23:00 часа. Тогава тялото ще почива от работа за 12-14 часа, което ще увеличи прозореца на хранене и ще ви предпази от натрупване на излишни килограми. Трябва да има три хранения, не повече. Важно е да не ги пропускате, да ядете по едно и също време и да контролирате размера на порциите.

През зимата определено трябва да приемате комплекс от витамини, ако ги няма достатъчно, това ще е стрес за тялото. Ако спешно трябва да отслабнете, тогава диета с елда, репички и магданоз е много ефективна. На практика всеки, който е на такава диета, отслабва с 2-3 килограма за 3-5 дни.

Не бива да преяждате с плодове. Здравият човек се нуждае от 300 грама на ден, но човек с наднормено тегло трябва да ги изключи, в този случай е по-добре да обърнете внимание на плодовете. Трябва да се включат здравословни мазнини – зехтин, сусамово масло, ядково масло, но не и фъстъчено или кокосово масло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com