Ето коя е единствената диета, която наистина работи

10069
Ето коя е единствената диета, която наистина работи
Снимка: iStock

Енергийният баланс може да не е толкова известен като някои екстремни диети на знаменитости, но това е единствената диета, която наистина работи както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Екстремни диети на знаменитости

Що се отнася до диетите, виждали сме всичко: диети на знаменитости, екстремни планове за гладуване, периодично гладуване, странни програми „яжте колкото-искате-но-останете-слаби“ и много други.

Популярните в наши дни са известни като „модни диети“; краткосрочни бързи решения, които обещават да ви помогнат да отслабнете, но им липсва разнообразие, изключват определени храни и са неадекватни от хранителна гледна точка. В крайна сметка те са толкова ефективни, колкото и липсата на диета, а някои от тези диети може дори да са вредни за тялото ви или да доведат до наддаване на тегло.

Фастинг: Това ли е най-ефективната диета за премахване на мазнини

Вземете диета без въглехидрати. Прищявка или не прищявка, телата ни получават енергия предимно от въглехидрати. Те захранват ежедневните ни дейности от просто дишане до интензивни упражнения. Пълното намаляване на въглехидратите може да доведе до отрицателен енергиен баланс – телата ни не получават достатъчно гориво.

Минус 500 грама на ден: Как да отслабнете бързо и ефективно?

Ако желаете да отслабнете или да постигнете и поддържате здравословно тегло, откажете се от идеята да намерите и следвате екстремни диети на знаменитости, които работят.

Какво е енергиен баланс

Единственото уравнение за диети е уравнението на енергийния баланс. Казано по-просто, това е баланс между входяща и изходяща енергия. С други думи, фокусира се върху балансирането на енергията (калориите), която консумирате, и енергията (калориите), която изгаряте чрез физическа активност.

Ето как уравнението е свързано с управлението на теглото:

Енергиен прием = Енергийна продукция с течение на времето: Теглото остава същото

Енергиен прием > Енергийна продукция с течение на времето: наддаване на тегло

Енергиен добив > Енергиен прием с течение на времето: Загуба на тегло

За да отслабнете, броят на калориите, които консумираме, трябва да бъде по-малък от броя на калориите, които изгаряме. Отрицателният енергиен баланс с течение на времето води до загуба на тегло.

Обратно, когато консумираме повече калории на ден, отколкото използваме чрез физическа активност, ние наддаваме на тегло.

Енергиен баланс и затлъстяване: За продължителен период може да развием затлъстяване. Затлъстяването увеличава риска от инсулт, инфаркт и в по-сериозни случаи може да доведе до органна недостатъчност.

Отслабване чрез управление на енергията

Вместо да „влизаме големи“ или „влизаме всичко“ в най-новата екстремна диета на знаменитости, за да отслабнем, това, което искаме да направим, е да постигнем здравословно тегло. Това означава, че трябва да консумираме енергия, от която тялото ни се нуждае, и също така да се ангажираме със здравословно ниво на физическа активност.

Колко и какво ниво на физическа активност трябва да правим? Ето някои общи насоки:

Ако сте на възраст между 13-18 години, трябва да извършвате поне 60 минути умерена до интензивна* физическа активност всеки ден.

И ако сте над 18 години, препоръчваме ви да участвате в 150 минути аеробна активност с умерена интензивност* седмично или 75 минути аеробни упражнения с интензивна интензивност** всяка седмица.

* Дейностите с умерена интензивност се отнасят за тези, които причиняват забележимо увеличаване на честотата на дишане - човек е в състояние да води разговор, но няма достатъчно дъх, за да пее.

**Дейности с интензивен интензитет се отнасят за тези, които причиняват големи увеличения на честотата на дишане - човек не е в състояние да продължи разговор, но не се задъхва.

Можете да участвате в 150 минути аеробна активност с умерена интензивност в една сесия или в рамките на няколко сесии, като отделите няколко дни от седмицата за упражнения.

Не забравяйте, че е важно да следите и балансирате своя енергиен прием (консумирани калории) и енергия (изгорени калории чрез упражнения), за да постигнете и поддържате здравословно тегло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Три скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com