Кийра Найтли е страдала от дислексия

21541
Кийра Найтли е страдала от дислексия
Да се справи с проблема й помага сценарият на Ема Томпсън "Разум и чувства"

В интервю за британското сп. "Джи кю" 26-годишната актриса Кийра Найтли признава, че като дете е страдала от дислексия. Да се пребори с болестта й помогнала писателката Джейн Остин.

По-точно основна роля изиграл сценарият за филма "Разум и чувства" по романа на Остин, за който актрисата и сценаристка Ема Томпсън беше удостоена с "Оскар", съобщи в. "Дейли телеграф".

На 6-годишна възраст Кийра Найтли, която тогава имала затруднения с обучението, по-точно не можела да изговаря дълги думи, прочела за пръв път сценария. По онова време родителите на Найтли се съгласили да позволят на дъщеря си да си наеме мениджър, но ако учи усърдно дори и през летните ваканции. Найтли признава, че е голям поклонник на 52-годишната Томпсън и е чела с упоение нейния адаптиран сценарий за филма "Разум и чувства".

"Майка ми работеше с нея над "Разум и чувства" и ми даде копие от сценария. Каза ми: "Ако Ема Томпсън не можеше да чете, щеше да го преодолее... И ти трябва да започнеш да четеш, защото това е нещото, което щеше да направи Ема Томпсън."

С творчеството на Джейн Остин Кийра Найтли е свързана и посредством филма "Гордост и предразсъдъци" от 2005 г. В него тя изпълнява ролята на главната героиня Елизабет Бенет. Найтли е дъщеря на Шърман Макдоналд - шотландска актриса и писателка, и Уил Найтли - телевизионен и филмов актьор. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com