Кисело мляко или кефир: кое е по-здравословно и как да изберем?

29403
Кисело мляко или кефир: кое е по-здравословно и как да изберем?
Снимка: iStock

Ако пиете само чаша ферментирал млечен продукт на ден, можете значително да подобрите здравето си. Кефир или кисело мляко? Нека да разберем кой продукт да изберем и как да го използваме правилно.

Ползите от ферментиралото мляко се крият в големия брой бактерии, които съдържа. Те влияят благоприятно на чревната микрофлора, прочистват организма от шлаки и токсини, повишават имунитета. От цялото разнообразие от такива продукти кефирът и киселото мляко са на първо място по популярност. Вкусни и нискокалорични, те се усвояват лесно от организма и практически нямат противопоказания. Те дори могат да бъдат препоръчани за консумация от хора, които са алергични към млечна захар. Много хора не виждат разлика между кефир и кисело мляко, тъй като те са еднакво полезни. И все пак има разлика.

 

Първо, това е вкусът. Кефирът е кисела напитка, понякога може да бъде леко газирана към края на срока на годност, докато киселото мляко най-често има плътна консистенция с деликатен вкус.

Второ , въпреки факта, че и двата ферментирали млечни продукта се произвеждат от мляко по един и същ начин, чрез ферментация, самият процес е различен. В киселото мляко протича само млечно-кисела ферментация, докато в кефира, поради наличието на естествени дрожди, към млечно-кисела ферментация се добавя алкохолна ферментация.

Каква е разликата между кисело мляко и йогурт?

Трето, разликата е в стартера. За кефир се използва закваска от кефирни зърна, която съдържа няколко десетки млечни бацили. Те са в състояние да се установят по стените на червата, добре възстановявайки микрофлората. Ето защо кефирът често се предписва като лекарство след инфекции и употреба на антибиотици. В киселото мляко се добавят само два вида бактерии: български бацил и термофилен стрептокок. Веднъж попаднали в тялото, те преминават през червата, премахвайки токсините заедно с тях. Така че, ако трябва бързо и цялостно да се прочистите от вредните токсини, трябва да дадете предпочитание на киселото мляко.

Няма ясен отговор на въпроса кое е по-здравословно за организма кефирът или киселото мляко. Тук всеки решава за себе си. Днес на рафтовете на магазините можете да видите широка гама от ферментирали млечни продукти. И в цялото това разнообразие понякога е трудно да се намери наистина висококачествен продукт.

Има ли разлика между йогурт и кисело мляко?

„Първо погледнете етикета и прочетете съставките. Броят на живите полезни бактерии в истинското кисело мляко и кефир трябва да бъде най-малко 107 CFU (образуващи колонии единици от млечнокисели бактерии) на 1 грам. на продукта през целия му срок на годност. Брой дрожди CFU в 1 g. кефирът трябва да бъде най-малко 104 CFU/g“. В кефира трябва да има поне 3 грама продукт, а в киселото мляко - 3,2 грама. В същото време масовата част на мазнините в продуктите може да бъде различна - от 0,1 до 10%. Срокът на годност косвено показва и натуралността на продукта: срокът на годност на натуралното кисело мляко и кефира е не повече от 2 седмици при температура tо= 4±2оС.” 

Доказано е, че при консумация само на 200гр. ферментирали млечни продукти на ден, защитните функции на организма срещу вируси и инфекции се повишават значително. Добре е ежедневната диета да включва няколко различни напитки. Например, киселото мляко е чудесно за закуска или като лека закуска през деня, докато кефирът е най-подходящ за вечеря. Те могат да се консумират както в чист вид, така и с различни добавки.

Кефирът върви добре с пресни зеленчуци, особено със зелени, а киселото мляко – със сушени плодове, мюсли, зърнени храни и ядки. Също така, ферментиралите млечни продукти са добро допълнение към ястия от зърнени култури: каша, трици. В тази комбинация те засилват процесите на очистване на организма от вредни вещества. Но не трябва да използвате ферментирало мляко с немлечни протеини, тъй като те не взаимодействат помежду си по никакъв начин. Затова е по-добре да избягвате комбинирането на кефир и кисело мляко с яйца, риба, морски дарове и месо. Освен това кефирът и киселото мляко се използват все по-често за приготвяне на десерти и като основа за салатни сосове. Такива ястия се отличават с оригинален вкус и лекота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com